Noord-Holland

NL
V

Nog altijd ontevredenheid over afvalbeleid West-Friesland

14 juni 2018, 15.24 uur · Aangepast 14 juni 2018, 15.36 uur · Foto: NH/Marieke Pijlman

HOORN Uit onderzoek naar het Westfriese afvalbeleid blijkt dat ruim een derde van de ondervraagden ontevreden is over de frequentie van het ophalen van de afvalbak voor plastic. Vooral gezinnen met kinderen komen niet uit met hun afval en hebben last van overvolle bakken.

De zeven West-Friese gemeenten hebben een gezamenlijk afvalbeleid georganiseerd onder het CAW, Centraal Afvalbeleid West-Friesland. Na aanhoudende klachten over het nieuwe afval-scheiden, besloot het CAW onderzoek te laten doen naar de tevredenheid van burgers hierover. 

Lees ook: Frustratie onder West-Friezen: oranje container voor plastic wordt veel te weinig geleegd

Hieruit komt naar voren dat veel inwoners achter het beleid staan om afval te scheiden, maar er is nog altijd een flinke groep die vindt dat de afvalbak voor plastic te weinig wordt geleegd. 

De bak werd ruim anderhalf jaar geleden geïntroduceerd en wordt eens in de vier weken geleegd. Volgens Ellen van der Knaap, inwoner van Hoorn, is dit veel te weinig. "Ik moet alles aanstampen en meestal zit ie te vol. Als het dan warm is, krijg je stank en last van ongedierte."

Uit een enquête die Ellen zelf hield, bleek dat ze niet de enige was die er mee zat. Vooral gezinnen met meerdere kinderen en kinderen in de luiers komen niet uit met de oranje afvalbak.  In het onderzoek van het CAW, komen deelnemers met de suggestie om de afvalbakken eens in de drie weken te legen. Het CAW laat in een reactie aan NH Nieuws weten, dat er op dit moment een onderzoek naar een nieuw dienstverleningsovereenkomst loopt en dat daarin ook het ophaalbeleid wordt meegenomen.