Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Frustratie onder West-Friezen: oranje container voor plastic wordt veel te weinig geleegd

7 juni 2017, 19.05 uur · Aangepast 5 juni 2019, 09.00 uur

HOORN Sinds de invoering van de oranje container in West-Friesland, kampen veel mensen met een overschot aan afval. De container die speciaal voor plastic is bedoeld, wordt eens in de vier weken geleegd en dat vinden veel mensen veel te weinig.

Ellen van der Knaap uit Hoorn is er elke dag mee bezig om al het afval netjes in de juiste containers te stoppen. Toen ze de container net kreeg, deed ze er volle vuilniszakken in, maar daar is ze van afgestapt. "Met drie vuilniszakken is de container vol, dus dat werkt echt niet. Nu gaat alles er los in." En dan nog is de bak vol, ver voordat hij geleegd wordt. Plastic gaat dan weer in de grijze container. 

Veel anderen kampen met hetzelfde probleem. "Ik zie ook mensen in de buurt met zakken over straat gaan en die vervolgens bij andere mensen in containers stoppen. Mijn man noemt het afvaltoerisme", vertelt Ellen. "Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand vlees in mijn container had gestopt. Nou dan heb je een bak vol maden." Sindsdien staan de containers bij Ellen achterin de tuin. 

Stank
Maar met warme dagen gaat dat enorm stinken. Anna-Marie Lub uit Hoorn richte een Facebookgroep op voor de oranje container, 'De (oranje) klachtenbak'. Ze merkt dat veel mensen positief staan tegenover het scheiden van afval, maar dat de bak te weinig wordt geleegd. "Het geeft heel veel ellende, vooral bij grotere gezinnen en mensen met kleine kinderen in de luiers. Het is echt verschrikkelijk."

Als de bak wat vaker geleegd zou worden, zou het probleem verholpen zijn, denkt Ellen. Klagen bij de gemeente heeft tot nog toe echter geen zin gehad. 

We zijn benieuwd wat jouw ervaringen zijn met afvalscheiding. Ben jij tevreden over de aanpak in jouw gemeente of is er ruimte voor verbetering? Laat het weten via deze enquête van NH, de andere regionale omroepen en de NOS.  

Foto: afval scheiden - NH/Marieke Pijlman