Sport

NL
V

Zilver voor 3x3 basketballers op WK

12 juni 2018, 17.23 uur · Aangepast 12 juni 2018, 20.06 uur

MANILLA De 3x3 basketballers hebben zilver gewonnen op het WK in de Filipijnse hoofdstad Manilla. De ploeg van bondscoach Brian Benjamin verloor de finale van titelverdediger Servië met 16-13.

De ploeg, die bestaat uit Aron Royé, Dimeo van der Horst, Jesper Jobse en Sjoerd van Vlisteren, profiteerde aanvankelijk van de vroege foutenlast van de Serviërs. Tot zeven persoonlijke fouten levert elke fout één vrije worp op, daarna twee. Nederland kon daardoor een kleine voorsprong nemen (8-6), maar bij 8-8 kwam Servië weer op gelijke hoogte. In de slotminuten schoten de Serviërs meer tweepunters raak, waar de afstandsschoten van de Oranjemannen niet door de ring wilden.

De Nederlandse mannen baalden na hun nederlaag. "Hopelijk kunnen we straks als we weer thuis zijn trots zijn op deze prestatie, maar nu overheerst de teleurstelling. We hebben het hele toernooi alles gegeven en wilden zo graag goud winnen. Een andere keer dan maar", zei de aangeslagen Jobse na afloop. Oranje heeft volgend jaar misschien meer geluk als de mannen voor eigen publiek kunnen spelen. Het WK wordt dan op Museumplein in Amsterdam gehouden.

Nederland had in de poulefase ook al van Servië verloren (21-17) en bij het WK van vorig jaar verloor Oranje in de finale ook van het Balkanland.

Olympisch
Basketbal 3x3 is een sport die over twee jaar voor het eerst wordt gespeeld op de Olympische Spelen van Tokio. Teams van drie spelers gebruiken tijdens wedstrijden slechts één basket.

Lees ook: 3x3 basketballers naar de finale van het WK