Sport

3x3 basketballers naar de finale van het WK

12 juni 2018, 12.45 uur · Aangepast 12 juni 2018, 14.34 uur

Whatsapp

MANILLA Het is ze gelukt. De Nederlandse 3x3 basketballers staan opnieuw in de finale bij het WK in de Filipijnse hoofdstad Manilla.

De ploeg, die bestaat uit Aron Royé, Dimeo van der Horst, Jesper Jobse en Sjoerd van Vlisteren, won in de halve finale met 21-16 van Slovenië. Aanvankelijk moest de ploeg het initiatief laten aan Slovenië en kwam met 9-5 achter. Royé en Jobse brachten de ploeg van bondscoach Brian Benjamin weer langszij. Door scores van Jobse en Van der Horst liep Oranje uit naar 17-13. In de slotfase hield Nederland die marge vast.

Finale tegen Servië
In de finale staat Oranje tegenover Servië. Nederland haalde bij het vorige WK ook de finale, daarin was Servië ook de tegenstander. Die finale ging toen verloren. De Nederlanders kwamen Servië ook al in de poulewedstrijden tegen en toen werd met 21-17 verloren. De finale wordt vanmiddag om 15.00 uur gespeeld.

Kwartfinale
Eerder op de dag won Oranje in de nieuwe olympische discipline in de kwartfinales van het toernooi met 18-16 van Canada. De tegenstander in de halve finale, die later dinsdag wordt gespeeld, is Slovenië. Uitblinker in de ploeg tegen Canada was Dimeo van der Horst. Hij tekende voor twaalf punten.

Olympische sport
Basketbal 3x3 is een sport die over twee jaar voor het eerst wordt gespeeld op de Olympische Spelen van Tokio. Teams van drie spelers gebruiken tijdens wedstrijden slechts één basket. 

Whatsapp