Noord-Holland

NL
V

Anonieme weldoener schenkt Westfries Museum zeldzame glazen

12 juni 2018, 12.01 uur · Aangepast 12 juni 2018, 15.40 uur · Foto: Westfries Museum / Benno Ellerbroek

HOORN Een Hoornse particulier heeft de conservator van het Westfries Museum in Hoorn heel blij gemaakt. De anonieme weldoener schonk het museum namelijk vijftien eeuwenoude glazen. De meeste glazen zijn zeker twee tot drie eeuwen oud.

Volgens het museum is het onbetwiste topstuk uit de collectie een loodglas uit de periode 1760-1780. Daarop is een afbeelding van de Ark van Noah gegraveerd. Dat gebeurde in de tijd door middel van een snel draaiend wieltje dat op het glas werd gehouden, waardoor kleine laagjes uit het glas geslepen werden. 

Lees ook: Gestolen bronzen beeld na 32 jaar weer opgedoken en onthuld in Westfries Museum

Een goede tweede is een nog wat ouder glas, dat stamt uit de periode 1715-1750. Daarop is het wapen van Hoorn, gedragen door een leeuw en een eenhoorn, te zien. 

De schenker is een oud-ondernemer, maar wil verder anoniem blijven. Collectiebeheerder Alice van der Wiel is in ieder geval dolblij met het eeuwenoude cadeautje. "De schenking vormt een prachtige aanvulling op de glascollectie van het museum. We zijn er echt heel erg blij mee."

Waarde
Over de waarde van de glazen zijn geen concrete uitspraken te doen, maar het gaat volgens een woordvoerder zeker om tienduizenden euro's. Toch gaat het ze bij het museum vooral om de unieke historische waarde van de glazen.

Westfries Museum / Benno Ellerbroek.