Noord-Holland

NL
V

Gestolen bronzen beeld na 32 jaar weer opgedoken en onthuld in Westfries Museum

14 oktober 2017, 18.08 uur · Foto: NH Nieuws

HOORN Minerva, het bronzen beeld van beeldhouwer Jan Havermans dat meer dan dertig jaar geleden in Amsterdam werd gestolen, is weer te zien voor publiek. Het kunstwerk werd zojuist onthuld bij het Westfries Museum in Hoorn.

Het beeld van Havermans (1892-1964) is tot midden februari te zien in het Westfries Museum in Hoorn, waar het vanmiddag werd onthuld in aanloop naar de expositie 'Roofgoed, kunstdiefstal in Nederland', die vanaf morgen te bezoeken is. Daar zijn ook de vijf uit dit museum gestolen en in 2016 in Oekraïne teruggevonden schilderijen te zien, die inmiddels zijn opgeknapt.

Lees ook: Westfries Museum in Hoorn wijdt complete expositie aan gestolen kunstwerken

Het bijna twee meter hoge beeld van de godin Minerva uit 1929 was 32 jaar lang spoorloos, maar dook in 2007 op in Amsterdam, nadat een verzamelaar het te goeder trouw in een kunsthandel had gekocht en vervolgens ontdekte dat het om gestolen goed moest gaan. 

Politie
De collectioneur sloeg alarm en schakelde onder meer onderzoeks- en adviesbureau Artiaz in. Ook de Amsterdamse politie kwam eraan te pas. De verzamelaar kon er niet meer van genieten en besloot het beeld nu te schenken aan de Stichting ArtZuid, die regelmatig tentoonstellingen van beeldende kunst in Amsterdam-Zuid organiseert. Zij wil het op de kop van de Minervalaan gaan plaatsen.

Lees ook: Vier geroofde schilderijen Westfries Museum teruggevonden in Oekraïne

De schilderijen waren er belabberd aan toe, onder meer doordat ze waren opgerold en vermoedelijk op een vochtige plek hadden gelegen. Vooral Keukenstuk van Floris van Schooten uit 1620 had het zwaar moeten ontgelden. 

Lees ook: Directeur Westfries Museum: "Oekraïense geheime dienst betrokken bij kunstroofzaak"

Een team van vier mensen onder leiding van kunsthistoricus en restaurator Ronald de Jager uit Ouderkerk werkte een jaar lang om de doeken te restaureren. De vijf schilderijen werden destijds met negentien andere doeken en zeventig stukken zilverwerk geroofd. Teruggevonden werden verder Boerenbruiloft van Hendrick Boogaert, Terugkeer van Jephta en Vrouw Wereld, allebei van Jacob Waben, en Nieuwstraat in Hoorn van Izaak Ouwater.