Ga naar Content
Noord-Holland

Amstelveners verdeeld over komst krakers: vandaag 'verwelkoming' en 'stinkbommen-bijeenkomst'

8 juni 2018, 15.49 uur
Door: · Foto: Inter Visual Studio

AMSTELVEEN De komst van krakersgroep We Are Here houdt de gemoederen in Amstelveen flink bezig. Waar de ene groep de uitgeprocedeerde asielzoekers graag welkom wil heten, wil de ander dat ze het liefst zo snel mogelijk weer weggaan. Beide kampen hebben vandaag een 'evenement' georganiseerd.

De voorstanders van de krakersgroep hebben vanmiddag een solidariteitsbijeenkomst gepland. Zij willen iedereen welkom heten op de begane grond van het gekraakte pand aan de Groen van Prinstererlaan, om het daar 'gezellig te maken'. "We kunnen er een plek van maken voor vergaderingen of een open dag, om gasten en buren te ontvangen."

Lees ook: We Are Here-groep verlaat Amsterdam en kraakt pand in Amstelveen

Later vandaag zal de sfeer heel anders zijn. De tegenstanders, die zich hebben verzameld in de groep 'Project X - We were here first' willen vanavond om 19.00 uur een 'biertje gaan drinken' op de parkeerplaats. "Neem gerust jullie vrienden, stink- en rookbommen mee om je stem wat kracht bij te zetten", valt in de Facebook-uitnodiging te lezen. 

Loco-burgemeester Herbert Raat roept de initiatiefnemers op om het hoofd koel te houden en af te zien van activiteiten die kunnen leiden tot escalatie, zo meldt RTV Amstelveen. Hij verklaart dat de betrokken instanties druk bezig om binnen de wettelijke kaders zo snel als mogelijk een eind te maken aan de situatie. 

Lees ook: Politie bij We Are Here-kraakpand vanwege mogelijke demonstratie

Ook wordt er sinds een paar dagen door agenten extra gecontroleerd en gepatrouilleerd in de wijk.