Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Dief toont berouw en geeft gestolen Mariabeeld terug: ''Het is een wonder''

7 juni 2018, 13.49 uur · Aangepast 7 juni 2018, 14.53 uur · Foto: NH/Tom Jurriaans

ALKMAAR De dief die afgelopen zondag het Mariabeeld van restaurant De Kleine Waarheid in Alkmaar heeft gestolen heeft zich gemeld. Eigenaresse Liesbeth Spoor vond gisteren een briefje in haar restaurant met een nummer dat ze moest bellen. Ze kreeg contact met een van de dieven. ''Ik ben ontzettend blij dat het beeld boven water is. Ik dacht dat ik het nooit meer terug zou zien.''

De brutale diefstal werd op camera vastgelegd. Daarop is te zien dat een van de dieven de rekening betaalt bij de kassa terwijl de ander met zijn jas over het beeld de deur uitloopt. De beelden werden bij NH uitgezonden. "Dat heeft ontzettend geholpen", vertelt Liesbeth. "De dief vertelde dat hij erop aangesproken werd door een vriendin, over dat er veel aandacht voor de diefstal was."

Lees ook: Mariabeeld gestolen uit Alkmaar: ''Dit is duivels, ik ben er ziek van''

Date
De twee mannen hadden volgens Liesbeth een date. "Hij vertelde dat zijn vriend zo gek op hem was dat hij alles voor hem wilde doen. Toen zei hij: 'ik wil dat beeld'. Hij vertelde me dat hij normaal gesproken nooit zoiets doet, maar dat ze allebei dronken waren. Hij schaamde zich ontzettend en bood zijn excuses aan. Morgen krijg ik mijn Mariabeeld terug en daarmee is voor mij de kous af."

Volgens Liesbeth is er sprake van een wonder, want toen het camerasysteem dinsdag gecontroleerd werd, bleek er in het kastje waar het Mariabeeld op stond een gaslucht te hangen. "Liander is erbij geweest en het blijkt dus dat precies daar een gaslek zit."

Wonder
Voor de gelovige Liesbeth is het een teken. "Als het beeld niet gestolen was, hadden we dit misschien veel te laat ontdekt. Het gaat misschien heel ver, maar ik geloof dat dit alles niet voor niets is geweest. Het is het wonder van De Kleine Waarheid, haha."