Ga naar Content

Oscar Harris: "Muziek is nog steeds een hobby"

AMSTERDAM Eigenlijk wilde Oscar Harris helemaal geen zanger worden, maar architect. Hij interesseerde zich al vroeg voor bouwkunde. Maar uiteindelijk trok de kracht van de muziek hem naar het muzikantenleven. "Eigenlijk is het als een hobby begonnen. En het is altijd een hobby gebleven, maar wel een betaalde hobby."

Oscar Harris brak door als zanger in de Surinaamse groep The Twinkle Stars. Begin jaren zeventig hadden ze groot succes dankzij hits als 'Try A Little Love' en 'Soldiers Prayer'.

Na The Twinkle Stars besloot Harris solo verder te gaan. Zijn grootste bekendheid kreeg hij dankzij het nummer 'Song for the Children'. Het scheelde maar weinig of hij had dit nummer nooit gezongen: "Wijze mensen uit de showbizz zeiden: 'Je moet geen kinderen bij een act halen. Alle aandacht gaat dan naar de kinderen.' Maar ik was er uiteindelijk van overtuigd dat we iets goeds in handen hadden." Dat had Oscar Harris goed gezien. Het liedje werd een grote hit. Niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten. 

Lees ook: Harry Slinger: "Ik had in de wieg al een aardig strottenhoofd."

Oscar Harris zag er tijdens optredens altijd tiptop uit. "Die pakken en al die tierelantijntjes heb ik zelf gecreëerd. Ik tekende ze uit, dat was mijn hobby. Ook de kleurencombinaties."

Maar al die mooie pakken hangen inmiddels niet meer in zijn kledingkast. Zanger Jacques Herb was een Showbusiness-winkel begonnen en Harris besloot een koffer vol pakken in de verkoop te doen. Ergens in Nederland lopen er dus mensen rond in één van die kleurrijke pakken. 

Voor meer NH Iconen: kijk hier

Biografie

Naam:
Oscar Harris

Geboren: Albina (Suriname), 30 november 1943

Beroep: zanger

Hits: Try A Little Love en Soldiers Prayer (Twinkle Stars). Song For The Children (solo).