Ga naar Content

Harry Slinger: "Ik had in de wieg al een aardig strottenhoofd"

WESTZAAN De Zaanse Harry Slinger was voorbestemd om zanger te worden. "Ik had in de wieg al een aardig strottenhoofd. Tijdens verjaardagen werd ik door mijn vader op tafel gezet om een stukje van Johnny Jordaan te doen."

'Ik verveel me zo (in Amsterdam-Noord)' was het singletje waarmee Slinger met Drukwerk doorbrak. Dat was in 1979. "Kun je nagaan, wat een tijd geleden alweer", vertelt Slinger. Maar met het nummer 'Je loog tegen mij' brak Drukwerk definitief door.

Volgens Slinger is het nummer inmiddels tot de klassiekers te rekenen. Er zijn er ruim 143.000 singletjes van verkocht. "Als er nou 150.000 van waren verkocht, had ik een platinaplaat gekregen", aldus Slinger. 

Biografie

Naam:
Harry Slinger

Geboren: Amsterdam, 10 augustus 1949

Beroep: zanger (drukwerk), acteur

Erelijst: Gouden plaat 'Je loog tegen mij', Edison LP '(N)iemand wint', Andreaspenning Amsterdam

Rode petje
Slinger zou de Zaanse zanger niet zijn zonder zijn rode petje. "Het verhaal achter het rode petje is wel bijzonder. Ik woonde op een woonboot en ik had altijd zo'n zwart schipperspetje op", vertelt hij. Zijn vrouw Marijke vond dat maar niks en vroeg hem eens iets anders op te zetten. "Toen ben ik naar een groot warenhuis gegaan. Op de dames afdeling lagen van die rolpetjes. Dat heb ik toen opgezet."

Lees ook: Tonny Eyk speelde met de groten der aarde: "Wat ben ik toen brutaal geweest"

De volgende dag: niemand wist de naam van de band, niemand wist de naam van het nummer. Maar mensen wilden wel dat plaatje van die man met het rode petje. Slinger ging zelfs zo ver in zijn act, dat hij met het rode petje op getrouwd is. "Ja, wat een grap, hè."

Voor meer Noord-Hollandse iconen klik hier.

Foto: Anefo, Nationaal Archief