Ga naar Content
Noord-Holland

Inspectie snoeihard over opkomsttijden brandweer: "Moet scherper en realistischer"

23 mei 2018, 23.06 uur · Aangepast 23 mei 2018, 23.27 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND De brandweer moet sneller ter plekke zijn om een brand te blussen of andere hulp te verlenen. Burgers weten nu niet binnen welke tijd zij op brandweerhulp kunnen rekenen, stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid na onderzoek.

Aanleiding voor het onderzoek was de gang van zaken rond de bestrijding van een grote brand in een kledingopslag aan de Nieuwe Havenweg in Hilversum in november 2015.

De opkomsttijden van de brandweer (van melding tot aankomst) moeten scherper en realistischer, vindt de inspectie. In 24 van de 25 veiligheidsregio's worden bij 10 tot 70 procent van de incidenten tijdnormen overschreden.

Lees ook: "Veiligheidsregio liegt over brand Hilversum en heeft lak aan de wet"

Ook blijken vrijwilligers bij de brandweer steeds minder beschikbaar te zijn, wat risico's kan opleveren. Verder adviseert de inspectie brandweerkorpsen die niet standaard een brandweerauto met zes brandweerlieden sturen, maar in sommige gevallen een kleinere bemanning, om meer te oefenen. De toezichthouder roept regering, parlement en de veiligheidsregio's op tot verbeteringen.

Bij de bestrijding van de brand aan de nieuwe Havenweg in Hilversum in 2015 werd er volgens de vrijwilligers in eerste instantie onvoldoende materieel ingezet. In plaats van een volwaardige tankautospuit werd er destijds eerst een speciaal bestelbusje met schuimblusser aan boord op de brand afgestuurd.

Lees ook: Vrijwilligers lopen massaal weg bij brandweer: "Dit gaat een keer fout"

Hoewel het naastgelegen PostNL-sorteercentrum werd gered, brandde de kledingopslag tot de grond toe af. Toen een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek daags na de brand stelde dat door de inzet van dat busje - met twee brandweerlieden aan boord - erger was voorkomen, schoot dat de brandweervrijwilligers in het verkeerde keelgat.

Jaren verzet
Zij hadden immers al jaren verzet tegen de manier waarop het busje wordt ingezet, omdat je volgens hen met twee brandweermensen te weinig kunt uitrichten, en de brandweermensen die wel aanwezig zijn gevaar lopen. Bovendien zat er bij aankomst bij het brandende pand geen leidinggevende in het busje, iets dat volgens de vrijwilligers wettelijk verplicht was. De inspectie adviseert nu ook dat er altijd een bevelvoerder in een zogeheten TS2 moet zitten. 

Lees ook: Inspectie houdt uitkomst onderzoek over werkwijze brandweer achter

De Vakvereniging voor Brandweer Vrijwilligers (VBV) deed daarop melding bij de Inspectie voor Justitie en Veiligheid, waarop de waakhond een onderzoek instelde naar de gang van zaken in de Veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek. Dat onderzoek werd in oktober 2016 al afgerond, liet de minister destijds weten. De inspectie zag echter geen 'aanleiding om een afzonderlijk rapport over Gooi- en Vechtstreek uit te brengen'. 

In plaats van alleen de regio Gooi- en Vechtstreek onder de loep te nemen, besloot de Inspectie de werkwijze van de brandweer in alle Nederlandse veiligheidsregio's te bestuderen. Dat brede onderzoek had in de zomer van 2017 afgerond moeten zijn, maar liep de nodige vertraging op.