Ga naar Content
Noord-Holland

Inspectie houdt uitkomst onderzoek over werkwijze brandweer achter

31 oktober 2016, 13.30 uur · Aangepast 31 oktober 2016, 15.35 uur
Door: · Foto: ANP

HILVERSUM Het onderzoek naar de werkwijze van de brandweer Gooi en Vechtstreek is af, maar wordt voorlopig niet openbaar gemaakt. Dat blijkt uit een brief die minister Ard van der Steur naar de Tweede Kamer stuurde. De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers is des duivels.

Van verslaggever Joost Lammers

Het onderzoek werd ingesteld nadat er onder meer vraagtekens waren geplaatst bij de werkwijze van de brandweer Gooi en Vechtstreek. Dit na de verwoestende brand in een postsorteercentrum in Hilversum. De brandweer in het Gooi werkt met een zogenoemde variabele voertuigbezetting, wat betekent dat bij veel incidenten eerst een auto met twee of vier brandweerlieden ter plaatse komt. Daarna volgt een tweede ploeg, zodat de - bij een woningbrand - wettelijke verplichte zes man aanwezig zijn.

Lees ook: "Veiligheidsregio liegt over brand Hilversum en heeft lak aan de wet"

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) maakt zich grote zorgen over de mogelijke gevolgen van deze werkwijze. In uitzendingen van NH en EenVandaag spraken deskundigen, politici en vrijwilligers ook over de gevaren voor de veiligheid voor brandweerlieden en die van de bevolking. Van der Steur liet eind januari na Kamervragen de Inspectie een onderzoek instellen met de vraag of de Veiligheidsregio verantwoord en binnen de wet handelt. Daar zijn de afgelopen maanden heel veel mensen voor gehoord, onder wie ook brandweerlieden. 

Bureaula
Het onderzoek is inmiddels voltooid, zo schrijft de mininster. Maar "de Inspectie VenJ ziet geen aanleiding een afzonderlijk rapport over Gooi en Vechtstreek uit te brengen", valt te lezen in de Kamerbrief van vorige week. Reden is dat er inmiddels besloten is om alle veiligheidsregio's door de Inspectie te laten onderzoeken en dat in de zomer van 2017 alle conclusies tegelijkertijd worden gepresenteerd. Daarmee kunnen de Veiligheidsregio's worden vergeleken. "Voortschrijdend inzicht", noemt een woordvoerder van het ministerie dat. Daarmee worden de uitkomsten in elk geval over de verkiezingen heen getild.

Lees ook: Veiligheidsregio's zien ook kloof tussen brandweer en leiding: "Dit is een probleem"

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers is 'not amused' dat het rapport voorlopig in een bureaula wordt geschoven. "Wij vinden deze stelling beschamend", reageert voorzitter van de VBV Marcel Dokter. "Vooral als je eerst de vrijwilligers middels een enquête het hemd van het lijf hebt gevraagd en ze vervolgens 1,5 jaar laat wachten op de uitkomst." DE VBV heeft bij de Inspectie om opheldering gevraagd.