Noord-Holland

Muiden overspoeld door Amsterdammers: blijft Muiden nog wel Muiden?

23 mei 2018, 16.41 uur · Aangepast 28 mei 2018, 10.59 uur · Door Robbert Bianchi

Robbert Bianchi / NH

MUIDEN - MUIDEN Vanwege de hoge huizenprijzen in Amsterdam vertrekken steeds meer inwoners naar Het Gooi. Als ze genoeg geld hebben, kunnen ze in Muiden terecht in de compleet nieuwe woonwijk De Krijgsman. Het overgrote deel van de nieuwe bewoners komt dan ook uit Amsterdam. "Het karakter van Muiden als klein vestingstadje zal veranderen door deze wijk."

De Krijgsman, een wijk met ruim 1.200 woningen, ligt op een toplocatie aan het IJmeer. Geboren en getogen 'Muier' Guus Kroon is bang dat zijn stad met de komst van de wijk verandert in "twee plaatsen naast elkaar: het oude en het nieuwe Muiden", zo vertelt hij aan NH Nieuws.

Lees ook: Weesp ontdekt door hoofdstedelingen: woonwijk wordt 'klein Amsterdam'

"Het is heel ingrijpend. Dit is een van de grootste veranderingen in de geschiedenis van Muiden", licht Kroon toe. Dat is volgens hem niet alleen vanwege de ruimtelijke verandering, maar ook qua bevolking. Door de nieuwe wijk zal het inwonersaantal van kleine vestingstadje in korte tijd verdubbelen. 

Actie voeren
De 'Muier' heeft daarom jarenlang actie gevoerd tegen de bouw van de luxe woonwijk. "Zo'n 500 à 600 woningen hadden wij mooi gevonden. Dan was er nog een mooi park overgebleven voor de Muidenaren. En was er misschien een stukje bedrijventerrein voor lokale ondernemers geweest. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn."

Lees ook: Gemeente Gooise Meren heeft geheime stukken 'teruggevonden'

Volgens Kroon komt dat doordat de verantwoordelijk projectontwikkelaar KNSF het voor het zeggen heeft in Muiden. "We leven in een soort grootgrondbezitstaatje, en dat zit sommige mensen hier wel dwars."

Weinig meer hetzelfde
Binnenkort worden de laatste resten van het volkstuincomplex weggehaald. Daarna is er weinig meer over van wat er ooit was. Grote delen van het Kruitbos zijn gekapt, de voetbalvelden zijn verhuisd en naar verwachting zal ook het idyllische strandje wijken voor de aanleg van een nieuwe buitenhaven.

Lees ook: Voormalige dijkgraaf onder vuur door onderzoek naar schimmige gronddeal

Maar niet iedereen ziet de toekomst van Muiden somber in. Harm Hasenaar van de stadsraad verwacht dat het wel goed gaat komen met de Amsterdammers in Muiden. Hij merkt dat de nieuwe inwoners wel degelijk betrokken zijn bij de stad.

Er zijn zelfs al mensen lid geworden van de stadsraad. "Om nu al te zeggen dat er twee keer 3.000 mensen tegenover elkaar staan, gaat mij te ver. Ik denk dat je als je er nu al goed over gaat nadenken en met elkaar in gesprek gaat, het alleen maar positief kan zijn", vertelt Hasenaar.