Noord-Holland

NL
V

Meer toeristen naar Alkmaar? "Weet niet of dat wat wordt"

17 mei 2018, 21.37 uur · Aangepast 17 mei 2018, 21.51 uur · Foto: Shutterstock

ALKMAAR Meer toeristen naar Alkmaar, het is een mogelijkheid nu Amsterdam maatregelen gaat nemen om het toerisme in de hoofdstad in te dammen. Maar wat vinden de Alkmaarders daar eigenlijk zelf van? NH Nieuws hield een kleine rondvraag onder Alkmaarse Facebookgebruikers.

Opvallend genoeg wijzen veel Alkmaarders op de huidige problematiek in Amsterdam, maar komen ze ook al snel met oplossingen voor een plotselinge overload aan toeristen.

Lees ook: Strenge Amsterdamse aanpak van toerisme zegen voor Alkmaar en Zaandam

"Misschien valt er iets te leren van de Amsterdamse aanpak om de keerzijde van massatoerisme hier te voorkomen?", reageert iemand. "Als we ze langer in de omgeving willen houden, dan zouden we hier wat backpackfietsvakanties kunnen aanbieden. Blijft de te krappe huizenmarkt hier verschoond van allerlei B&B-gekte."

Een ander zegt: "Alkmaar is fantastisch. Maar als je Amsterdam in je hoofd hebt en dan naar Alkmaar komt. Weet niet of dat wat wordt. Maar de tocht met de rondvaartboot is veel mooier in Alkmaar dan in Amsterdam. Zo is dat."

Sceptisch
Toch zijn er ook sceptici, die hun stad graag zo houden als die is. "Amsterdam is helaas ook Amsterdam niet meer", geeft iemand aan. "Dus van mij hoeven veel meer toeristen niet zo erg." Een ander sluit aan: "Ik loop toch echt liever door de binnenstad zonder over het massatoerisme te struikelen."

Zaandam
Ook Zaandam zou een uitwijkmogelijkheid zijn voor toeristen die uit Amsterdam worden geweerd. NH Nieuws kreeg van de Zaanse Facebookgebruikers minder reacties, maar ook hier lijken de meningen verdeeld.

Lees ook: Nieuw stadsbestuur Amsterdam neemt radicale maatregelen tegen toerisme

"De toeristen komen toch al dus wat maakt het dan nog uit. Het is alleen maar leuk", is een van de eerste reacties. Een ander zegt: "Er kunnen nog gerust nog wat mensen bij hoor!".

Een tegenstander ziet nog wel wat beren op de weg: "Laat ze maar weg blijven. Ga eerst Zaanstad eens beter berijdbaar maken zonder belemmeringen en goed begaanbaar." "Doe maar ff lekker niet. Ik werk al in hartje Amsterdam. Da's genoeg", besluit een ander.