Noord-Holland

Strenge Amsterdamse aanpak van toerisme zegen voor Alkmaar en Zaandam

17 mei 2018, 16.28 uur · Aangepast 17 mei 2018, 17.54 uur · Foto: ANP

Whatsapp

ALKMAAR/ZAANDAM Nu Amsterdam maatregelen gaat nemen tegen de grote stroom toeristen, hopen andere steden daarvan te profiteren. De buitenlandse bezoekers worden straks in Alkmaar en Zaandam met open armen ontvangen.

"Die toeristen zijn hier van harte welkom", zegt Marene Kok van de VVV Zaanstad tegen NH Nieuws. "Er worden hier al behoorlijk wat hotels en andere voorzieningen bijgebouwd, dus wij omarmen ze."

Lees ook: Nieuw stadsbestuur Amsterdam neemt radicale maatregelen tegen toerisme

Ook Victor Kloos, demissionair kaaswethouder van Alkmaar, is te spreken over deze plannen. "Onze doelstelling is om de bezoekersaantallen in Alkmaar ieder jaar met tien procent te verhogen. Dat wordt nu makkelijker te behalen met de nieuwe plannen", zegt Kloos tegen NH Nieuws.

Bovendien kan de kaasstad wel een goede financiële impuls gebruiken. "Het is belangrijk voor onze horeca, winkels en andere toeristische bedrijven dat hier veel mensen komen die geld gaan uitgeven."

'Overkill'
Het moet volgens Marene Kok echter niet te druk worden. "Wij doen er al van alles aan om meer mensen naar de Zaanstreek te trekken, maar we moeten wel voorkomen dat er een 'overkill' aan toerisme en Airbnb's ontstaat. Het moet dus met beleid gedaan worden."

Jos Vranken van het Nederlandse Bureau voor Toerisme NBTC waarschuwde in maart ook al voor de toenemende drukte. Volgens hem raken grote toeristische trekpleisters in ons land al overspoeld door internationale toeristen. "Het spreiden van toerisme gaat ons niet hard genoeg. Het gevolg is overbelasting van populaire plekken in en rond Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Dat geldt ook voor dorpen als Kinderdijk en Volendam."

Lees ook: IJmuiden wil Amsterdamse cruiseschepen wel hebben

Het toekomstige stadsbestuur van Amsterdam heeft gisteren plannen gepresenteerd waarmee de drukte in de stad bestreden moet worden. De toerismebranche moet het flink ontgelden. Zo gaat de toeristenbelasting omhoog, mogen touringcars niet binnen de ring A10 komen en worden opstapplekken voor rondvaartboten geweerd uit de binnenstad.

Whatsapp