Noord-Holland

NL
V

IJmuiden wil Amsterdamse cruiseschepen wel hebben

16 mei 2018, 23.52 uur · Aangepast 17 mei 2018, 09.25 uur

IJMUIDEN "Toeristen, kom maar op". De plannen van de nieuwe coalitie in Amsterdam klinken Jan Klinge als muziek in de oren. Hij hoopt dat de cruiseschepen die Amsterdam gaat weren naar IJmuiden komen.

De nieuwe coalitie van Amsterdam maakte vandaag de plannen bekend. Vooral het toerisme wordt flink onder handen genomen. Zo wil men af van de Passengers Terminal Amsterdam. Er wordt gezocht naar een plek buiten de gemeente om de cruiseschepen aan te laten meren.

Lees ook: Nieuw stadsbestuur Amsterdam neemt radicale maatregelen tegen toeristen

IJmuiden is een logische plek om de boten te ontvangen, er is namelijk al een terminal. Ook de lokale ondernemers zien het zitten. De boulevard is op loopafstand. "Er meren nu dertig schepen per jaar aan. Daar zitten 2500 mensen op. Een paar honderd daarvan komen naar mijn winkel. Als er straks meer boten komen, wordt het hier een stuk drukker", vertelt Klinge, die een souvenirwinkel heeft, enthousiast.

De KVSA, die de Felison Terminal in IJmuiden beheert, wil nog niet te vroeg juichen. Zij wachten het definitieve akkoord af alvorens ze reageren.

ANP