Noord-Holland

Hilversumse wethouder reageert met 'leugentje om bestwil' op ballonnenvragen

16 mei 2018, 19.30 uur · Aangepast 16 mei 2018, 19.40 uur

HILVERSUM - HILVERSUM De discussie over het wel of niet oplaten van ballonnen tijdens de opening van de Hilversumse kermis gaat door. Wethouder Wimar Jaeger zegt dat hij geen ballonnen heeft opgelaten, maar op beelden van NH Nieuws is te zien dat Jaeger wel degelijk een tros ballonnen los knipt, die vervolgens per toeval achter de lichtmast blijven haken.

GroenLinks had vragen gesteld naar aanleiding van de opening van de kermis, waarin de wethouder ballonnen opliet om de kermis feestelijk te openen. De wethouder heeft namelijk gehandeld tegen het eigen gemeentelijke verbod dat sinds februari 2017 voorschrijft dat ballonnen in Hilversum niet mogen worden opgelaten. De reden is dat vogels verstrikt kunnen raken in de touwtjes en de lege ballonnen voor vervuiling zorgen. 

Lees ook: Raadsvragen over 'illegaal' oplaten van ballonnen door Hilversumse wethouder

GroenLinks vroeg de wethouder om uitleg en die zegt nu dat er geen ballonnen zijn opgelaten. "De ballonnen zaten door middel van een lint vast aan een hogere constructie waardoor de ballonnen na het losknippen niet de lucht in zijn gegaan (...) De gemeente heeft haar eigen APV niet overtreden. De ballonnen tijdens de kermis zijn namelijk niet losgelaten."

Aandacht vragen
Maar op de beelden van NH Nieuws is te zien dat de ballonnen per toeval achter de lichtmast blijven hangen. Ze waren niet vastgemaakt met een lint. Het is niet bekend of de ballonnen later alsnog de lucht in zijn gegaan.

GroenLinks is blij met de aandacht die er nu voor is. "Dat het antwoord van de wethouder een leugentje om bestwil bevat, is niet charmant, maar dat is niet de hoofddoel van de kwestie van ons. Het is niet zo dat wij nu per omgaande het aftreden van wethouder eisen", zegt Frank Kool van GroenLinks. "We willen aandacht vragen voor het prille beleid en laten weten dat ballonnen oplaten niet de bedoeling is. De zaak is aangescherpt en daar zijn we gelukkig mee."