Noord-Holland

Raadsvragen over 'illegaal' oplaten van ballonnen door Hilversumse wethouder

26 april 2018, 13.45 uur

NH Nieuws

HILVERSUM - HILVERSUM Wethouder Wimar Jaeger heeft iets uit te leggen over de wijze waarop hij de kermis in Hilversum vorige week vrijdag opende. Dat deed hij door een tros ballonnen los te knippen, maar dat mag al sinds begin 2017 niet. GroenLinks heeft daarom raadsvragen gesteld.

De wethouder van D66 had een week geleden de nodige moeite om het touwtje door te knippen dat de ballonnen tegenhield. Dat zorgde voor de nodige hilariteit, maar uiteindelijk lukte het hem alsnog. De tros ballonnen zweefde hoog door de lucht en de kermis was voor de ogen van de verzamelde pers feestelijk geopend.

Lees ook: Hilversummers genieten van (of vrezen) 80 meter hoge zweefmolen

Dit feestelijke moment krijgt een staartje. De wethouder heeft namelijk gehandeld tegen het eigen gemeentelijke verbod dat sinds februari 2017 voorschrijft dat ballonnen in Hilversum niet mogen worden opgelaten. De reden is dat vogels verstrikt kunnen raken in de touwtjes en de lege ballonnen voor vervuiling zorgen.

Geen hoogtepunt
GroenLinks kwam het ook ter ore en was heel wat minder gelukkig met de actie. De partij wil daarom opheldering van de wethouder. Jaeger leek zich gezien de jolige stemming niet bewust van het feit was dat hij iets illegaals deed. "GroenLinks ervaart dat niet als een hoogtepunt. Immers, het lijkt erop dat de gemeente de eigen Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) overtreedt." 

De partij vermoedt dat de wethouder niet de enige was die vrijdag het verbod overtrad. Ook bij een bruiloft bij het gemeentehuis zouden ballonnen zijn opgelaten.

Regels naleven
De wethouder zal antwoord moeten gaan geven op raadsvragen over deze incidenten. GroenLinks wil onder meer weten of het klopt dat er vaker ballonnen in de gemeente worden opgelaten en waarom de gemeente daarmee de eigen regels overtreedt. Daarnaast zal Jaeger moeten aangeven wat hij er aan gaat doen om te zorgen dat de gemeentelijke regels in het vervolg wel worden nageleefd en alternatieven worden geboden.