Noord-Holland

Dit is het nieuwe Nederlandse regeringstoestel

16 mei 2018, 12.37 uur · Aangepast 16 mei 2018, 12.52 uur

Joey van Gastel
Joey van Gastel

SCHIPHOL - SCHIPHOL Het nieuwe Nederlandse regeringstoestel, de PH-GOV, is gisteren aan het einde van de middag geland op vliegbasis Woensdrecht. De Boeing 737-700 BBJ is de vervanger van de PH-KBX, een Fokker 70 waar vorig jaar afscheid van is genomen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De nieuwe Boeing, die vanaf 2019 door het koningshuis en de regering gebruikt zal gaan worden, werd gisteren van het Tsjechische Ostrava, waar het toestel is voorzien van de beschildering, naar Woensdrecht overgevlogen, meldt onze mediapartner Luchtvaartnieuws. In Woensdrecht wordt het vliegtuig voorzien van het nieuwe luxe interieur.

Lees ook: NH Airtime: De laatste blik op de PH-KBX

In de Boeing 737 komen 24 stoelen. Ter vergelijking, een Boeing 737-700 van KLM telt 142 zitplaatsen. Totdat het nieuwe toestel in gebruik wordt genomen, vliegt de Nederlandse regering en het koningshuis met een gehuurde Boeing 737BBJ.

Lees ook: Deze superdeluxe Boeing is het tijdelijke regeringstoestel

De regering koos voor een Boeing 737 vanwege het grote vliegbereik van het toestel. Zo moesten vluchten naar de Nederlandse Caribische eilanden met de Fokker 70 met tussenstops worden gemaakt. De 737 kan zonder tussenlandingen van Schiphol naar de Boven- en Benedenwindse eilanden vliegen.

Piloot Willem-Alexander
Koning Willem-Alexander zal de Boeing niet alleen als passagier gaan gebruiken, maar ook als co-piloot. Voorheen vloog hij ook op de Fokker 70 en was hij gastpiloot bij KLM Cityhopper. Vorig jaar is de koning omgeschoold tot Boeing-piloot en is hij ook soms als gastvlieger te vinden in de cockpit van een 737 van KLM.