Ga naar Content

NH Airtime: De laatste blik op de PH-KBX

WOENSDRECHT Na 21 jaar neemt Nederland afscheid van het regeringstoestel, de PH-KBX. De wit-oranje Fokker 70 was een bekende verschijning op Schiphol, maar vertrekt binnenkort voorgoed naar haar nieuwe eigenaar in Australië. Vandaag was het toestel nog één keer in volle glorie te bewonderen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Maar liefst 4000 belangstellenden kwamen vandaag naar Woensdrecht, in Noord-Brabant, om de PH-KBX voor het laatst te bekijken. Het toestel werd de afgelopen twee decennia door de Nederlandse regering en het Koningshuis gebruikt. Koning Willem-Alexander zat geregeld als co-piloot aan het stuur.

Lees ook: NH Airtime: Zo vliegt koning Willem-Alexander first class in de Airbus A380 van Emirates

Het afscheid van de KBX valt samen met de uitfasering van de Fokker 70's van KLM Cityhopper. Het regeringstoestel werd ook gevlogen door de Fokker-piloten van KLM. De luchtvaartmaatschappij vervangt de F70's door Embraer 175's en 190's. Het nieuwe regeringstoestel wordt een Boeing 737 die dan ook weer door KLM-piloten en door de koning kan bestuurd worden. Koning Willem-Alexander wordt dit jaar omgeschoold tot Boeing 737-vlieger.

PH-GOV
De regerings-Boeing krijgt de registratie PH-GOV, dat voor 'government' staat. De letters KBX staan voor 'Koningin Beatrix', PH zijn de eerste letters van alle Nederlandse luchtvaartuigen.

De PH-KBX is verkocht aan de Australische luchtvaartmaatschappij Alliance Airlines.

Foto: NH/Doron Sajet