Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Bommenvinder krijgt steun voor oproep: onderzoek nodig naar granaten op strand Den Helder

14 mei 2018, 22.53 uur · Aangepast 15 mei 2018, 01.45 uur

DEN HELDER Het afgelopen jaar heeft schatzoeker Ed Mallekoote al meer dan 150 granaten gevonden op de stranden van Den Helder. Omdat hij zich zorgen maakt dat het iemand fataal kan worden, wil de Heldenaar dat de gemeente uit voorzorg het hele strand doorzoekt. "Dit is niet meer normaal."

Dagelijks vindt Mallekoot grote en kleinere explosieven in het zand met zijn metaaldetector. "Het is een soort van normaal geworden hier, maar dat is het natuurlijk niet", vertelt de schatzoeker tegen NH Nieuws. 

Lees ook: Opnieuw explosieven gevonden op strand Den Helder

Ook explosievendeskundige Ad van Riel pleit voor meer onderzoek naar de vondst van de granaten. "Als er meer explosieven op dezelfde plek worden gevonden, kan er een beleid worden gevoerd om meer te gaan onderzoeken."

Dat is volgens Van Riel nodig, want iemand die een granaat oppakt, kan daar ernstig gewond door raken. "Omdat mensen het oppakken en er handelingen mee verrichten, kan zo'n granaat ontploffen op borsthoogte. Dat is het meest kwetsbare deel van het lichaam en kan dus dodelijk zijn."

Lees ook: Granaat gevonden op strand Den Helder: "De vijfde granaat van deze week"

Volgens de gemeente is er geen noodzaak om het strand op te ruimen en zal voorlopig de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) worden opgeroepen om de gevonden granaten tot ontploffing te brengen.