Ga naar Content
Noord-Holland

Opnieuw explosieven gevonden op strand Den Helder

4 mei 2018, 15.42 uur · Aangepast 4 mei 2018, 15.54 uur
Door: · Foto: Eigen foto

DEN HELDER Op het strand van Den Helder zijn vanochtend vroeg meerdere explosieven gevonden. Het gaat om de zoveelste vondst in korte tijd.

Volgens Ed Mallekoote, die de explosieven ontdekte, gaat het om een stuk of negen mortierontstekers. Ze lagen op zo'n twintig centimeter diepte.

Geen opruimactie
Het is niet de eerste vondst van Mallekoote. Eerder ontdekte hij met zijn metaaldetector al meerdere granaten. Deze gevaarlijke explosieven lagen 'gewoon' op het strand.

Lees ook: Granaat gevonden op strand Den Helder: "De vijfde granaat van deze week"

Mallekoote meldt aan NH Nieuws dat hij zijn vondst heeft gemeld bij de autoriteiten. Of de explosieven inmiddels zijn weggehaald, is onduidelijk.

Den Helder is in de Tweede Wereldoorlog van alle Nederlandse steden het meest gebombardeerd. Regelmatig worden daarom explosieven gevonden. Toch ziet de gemeente geen heil in een grote opruimactie. "Dan zou je het hele strand van Den Helder tot Petten af moeten zoeken en afzetten. Dat kan alleen in overleg met de provincie, Rijkswaterstaat en het hoogheemraadschap. Daarnaast is dat erg duur", aldus een woordvoerder eerder tegen NH Nieuws. 

Lees ook: Strandzoeker Ed vindt zeven granaten rondom Den Helder: "Schrikbarend veel"

De gemeente Den Helder dringt er vooral op aan dat vinders van kogels en granaten, de explosieven laten liggen en het melden bij de politie (0900-8844).