Ga naar Content
Noord-Holland

Armeense Alina en zoon uitgezet: "We zijn nog niet uitgeprocedeerd"

11 mei 2018, 19.05 uur · Aangepast 13 mei 2018, 11.51 uur
Door: · Foto: Archief Ton Haasnoot

IJMUIDEN De Armeense Alina en haar zoon Karo zijn vandaag uitgezet. Vorige week vrijdag werden moeder en zoon opgepakt, vlak voor dodenherdenking. Ondanks de uitzetting gaat vriend van de familie, Ton Haasnoot, door met het helpen van Alina. "Er zijn nog wat dingen die we kunnen gaan uitwerken, zodra Alina in Armenië aankomt."

Alina en Karo zijn onderweg naar Armenië, maar Ton Haasnoot is nog druk bezig om hen weer terug naar Nederland te krijgen. "We zijn nog niet uitgeprocedeerd", vertelt Haasnoot aan NH Nieuws. Hiervoor is hij zelf ook in de regeltjes gedoken. Zo zou bijvoorbeeld het inreisverbod van twee jaar voor hen kunnen worden ingekort, omdat de omstandigheden zijn veranderd. "Dat is uiteindelijk aan de minister."

Lees ook: Betrokken IJmuidenaren voeren actie voor opgepakte vluchtelingen

Alina en Karo werden op 4 mei aangehouden. Hierdoor moest de 11-jarige Karo de volgende dag zijn verjaardag in de cel vieren. Dat gegeven zit Haasnoot dwars. "Let beter op voortaan. Dit brengt weer extra leed. Het is een kind van de rekening."

De reis van Alina
De Armeense heeft een bewogen leven achter de rug. Na een mislukte liefde vertrok zij naar Syrië om een nieuw leven op te bouwen. Toen daar de oorlog uitbrak, vluchtte ze naar Nederland, waar ze in juli 2013 asiel aanvroeg. Haasnoot vertelde eerder aan NH Nieuws dat hij had gehoopt dat de twee pas in juli waren 'ontdekt', vijf jaar na de asielaanvraag. Dan kwamen ze eventueel in aanmerking komen voor het Kinderpardon.

"Er zijn afspraken met de Armeense overheid dat mensen uit Armenië zonder probleem terug kunnen", verklaart Haasnoot de uitzetting. De Immigratie- en Naturalisatiedienst van het ministerie van Justitie en Veiligheid kan dit niet bevestigen, omdat zij niet ingaan op individuele casussen.