Ga naar Content
Noord-Holland

Betrokken IJmuidenaren voeren actie voor opgepakte vluchtelingen

4 mei 2018, 22.04 uur · Aangepast 4 mei 2018, 22.52 uur
Door: · Foto: Nicolette Haasnoot

IJMUIDEN In januari leerde Ton Haasnoot uit IJmuiden Alina en haar zoon Karo kennen. Ruim vier jaar eerder waren de twee vanuit Syrië naar Europa gevlucht. Vandaag werden ze opgepakt omdat ze terug moeten naar Armenië, waar Alina oorspronkelijk vandaan komt. Armenië zou veilig genoeg zijn om naar terug te keren. In een poging de uitzetting tegen te houden, hield Haasnoot vandaag met anderen een stilteprotest.

Haasnoot vertelt aan NH Nieuws dat Alina al dik tien jaar in Syrië woonde, voordat ze naar Europa vluchtte. Sinds de zomer van 2013 is ze met haar inmiddels 10-jarige zoon in Nederland. In juli van dat jaar vroegen ze asiel aan.

Onderdak aangeboden
Alina doet volgens Haasnoot vrijwilligerswerk en haar zoon spreekt vloeiend Nederlands. Hij leerde ze in januari kennen via de kerk en bood de twee onderdak aan. Sinds april zitten ze ergens anders ondergedoken. Haasnoot had gehoopt dat het gezinnetje pas in juli ontdekt zou worden. Dan zou het vijf jaar geleden zijn dat de vrouw asiel aanvroeg en dan zou het gezin aanspraak kunnen maken op het Kinderpardon, zegt Haasnoot.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst, dat onder het ministerie van Justitie en Veiligheid valt, kan niet ingaan op specifieke gevallen, maar er is wel een lijst van regels waaraan mensen moeten voldoen om onder het Kinderpardon te vallen. Op de lijst staat onder meer dat om te mogen blijven je sowieso voor een periode van vijf jaar of langer onafgebroken in Nederland moet hebben gewoond. Aan die regeling voldoet het gezin dus net niet.

Van hun bed gelicht
De vrouw en haar zoon werden twee maanden 'te vroeg' ontdekt. "Vanmorgen zijn ze van hun bed gelicht en gevangengenomen", vertelt hij. "Ik werd gebeld door de bewoners van het huis waar ze ondergedoken waren. Ik heb ze ook nog even gezien. Het was heel emotioneel. Ze waren in tranen."

In de hoop dat de vrouw en haar zoon alsnog mogen blijven, en Den haag, of iemand anders luistert, houdt de IJmuidenaar vanavond om 18.30 uur een stilteprotest bij het Plein 1945 in IJmuiden. "We hopen natuurlijk dat er toch nog een maniertje wordt gevonden om ze te laten blijven."