Noord-Holland

NL
V

GVB niet bang voor onderzoek naar botsende pontjes

9 mei 2018, 22.37 uur · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Zes aanvaringen met GVB-pontjes in krap twee jaar tijd. En dat zijn dan de ongelukken waar gewonden bij vielen. Afgelopen zondag ging het weer mis in Amsterdam. De pont botste op de kade met zestien gewonden als gevolg. Het GVB ziet geen patroon in de reeks ongelukken.

Eus Drossaers, directeur Veren van het GVB, vertelt dat de pontschippers allemaal een groot vaarbewijs hebben. Ze zijn bijgeschoold voor het gebruik van de nieuwe ponten voordat ze één van de drukste stukjes water van Europa oversteken.

"Voor het vakmanschap van de mensen durf ik mijn hand echt wel in het vuur te steken." De grotere ponten zijn nog maar anderhalf jaar in de gebruik op de route achter Amsterdam Centraal Station.

Lees ook: Inspectie start onderzoek naar botsing veerpont in Amsterdam

De zes incidenten sinds 2016 waar gewonden bij vielen zijn volgens het GVB niet meer dan incidenten. "Eigenlijk zien we niet echt een patroon. We zijn aangevaren door een binnenschip, we zijn aangevaren door een rondvaartboot die aan de verkeerde kant zonder licht voer en we zijn zelf wel eens te hard tegen de kant aangevaren."

Lees ook: Pont vaart hard tegen kade bij station Amsterdam Centraal aan: dertien gewonden

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maakte twee dagen geleden bekend een onderzoek te starten naar de veerdiensten van het GVB. Het GVB ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet:"Wij doen ons onderzoek, laat hen vooral kijken naar het geheel. Moeten ze vooral doen. Daar zijn ze ook voor dus dat is prima."