Noord-Holland

NL
V

Inspectie start onderzoek naar botsing veerpont in Amsterdam

7 mei 2018, 13.12 uur · Aangepast 7 mei 2018, 18.18 uur · Foto: ANP

AMSTERDAM De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) start een onderzoek naar de veerpont die gisteren tegen de kade bij Amsterdam Centraal botste. Hierbij raakten dertien mensen gewond.

Volgens een woordvoerder van de ILT gaf het incident van gisteren en eerdere aanvaringen de doorslag om het pontje te onderzoeken.

Het is vooralsnog niet bekend of ook andere veerdiensten over het Noordzeekanaal worden gecontroleerd. Dat moet het onderzoek van de pont in Amsterdam uitwijzen. "Als we ons na dit onderzoek geroepen voelen andere pontjes ook te controleren, zullen we dat doen. Dat is nu nog niet aan de orde", aldus de woordvoerder. 

Lees ook: Pont vaart hard tegen kade bij station Amsterdam Centraal aan: dertien gewonden

Het ongeluk bij de kade in Amsterdam gebeurde gisteren rond 15.45 uur. De pont kwam vanuit de Buiksloterweg. Mogelijk kon de pont afremmen door een technisch defect. "We hebben nu het idee dat de linkerschroef kapot is, maar dat moeten we goed onderzoeken", vertelde een woordvoerder van het GVB.

Op dit moment ligt de pont nog aan de kade voor reparatie. De Inspectie gaat daar vanaf vandaag al toezicht op houden.

Lees ook: Reizigersorganisatie Voor Beter OV: 'Veerdiensten GVB onveilig'

De Maatschappij Voor Beter OV reageerde gisteren snel na het ongeluk en stelde dat de veerdiensten van het GVB onveilig zijn. Volgens de reizigersorganisatie komen dit soort incidenten vaker voor. Maatschappij Voor Beter OV is van mening dat het GVB niet in staat is om de veiligheid van de eigen veerdiensten voldoende te waarborgen.

Eerder viel in dit bericht te lezen dat ook de pontjes bij Velsen, Assendelft en Zaandam zullen worden onderzocht naar aanleiding van het incident van gisteren. De woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft inmiddels laten weten dat dat niet het geval is.