Jahanbakhsh met hattrick tegen PEC topscorer eredivisie

6 mei 2018, 18.22 uur · Aangepast 6 mei 2018, 21.28 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe

ALKMAAR Voor AZ stond er niets meer op het spel in de laatste wedstrijd van het seizoen, thuis tegen PEC Zwolle. Maar de ploeg van John van 't Schip maakt nog kans op de play-offs en moest daarvoor winnen van AZ. Daar kwam helemaal niets van want AZ ging druk op zoek naar doelpunten. Alireza Jahanbakhsh stelde met een hattrick zijn positie als topscorer van de eredivisie veilig met 21 doelpunten. AZ won met liefst 6-0 van PEC. Wout Weghosrt (2x) en Frederik Midtsjø maakte de andere doelpunten van AZ.

AZ nam al na een klein kwartier spelen een voorsprong. De topscorer van de eredivisie, Alireza Jahanbakhsh kapte zich vrij en schoot met zijn linkerbeen de bal langs keeper Boer; zijn negentiende van het seizoen.

Wout Weghorst had na een klein half uur spelen twee goede kansen op de 2-0, maar zijn inzetten belandden niet achter Boer.

Wie wordt topscorer
Het spannendste van de wedstrijd was misschien wel wie er topscorer van de eredivisie wordt. Want bij de rust stond Jahanbakhsh op 19 goals, maar Björn Johnsen van ADO scoorde in de eerste helft tegen Roda JC al twee keer en kwam daardoor ook op 19 en Steven Berghuis van Feyenoord scoorde ook twee keer tegeb Heerenveen en kwaam daardoor op 18 goals.

In de 52e minuut was het opnieuw Alireza Jahanbakhsh die AZ op 2-0 zette met zijn twintigste doelpunt.

En na ruim een uur spelen werd het ook 3-0. Jonas Svensson legde de bal lekker terug voor Frederik Midtsjø, die de bal lekker binnen schoot. De zestienjarige Amsterdammer Myron Boadu mocht daarna zijn opwachting maken bij AZ. Hij verving Mats Seuntjens.

Wout Weghorst maakte er met nog een kwartier te spelen 4-0 van.

Een minuut later liet de spits van AZ ook nog de 5-0 aantekenen, waarmee hij op achttien goals kwam dit seizoen.

Drie minuten voor tijd maakte Alireza Jahanbakhsh zijn hattrick vol met een afstandsschot en zette AZ daarmee op 6-0. Mogelijk is het de laatste goal die Jahanbakhsh maakte voor AZ, want de kans is groot dat hij na het WK niet meer terugkeert in Alkmaar.

De winst van AZ betekent dat PEC Zwolle geen play-offs speelt.

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, V. Eijden (Hoedemakers/75), Hatzidiakos, Wijndal; Midtsjø (Reijnders/83), Til, Koopmeiners; Jahanbakhsh, Weghorst, Seuntjens (Boadu/67).

Opstelling PEC Zwolle: Boer; Ehizibue, Van den Berg (Ondaan/46), Marcellis, Freire, Van Polen; Dekker (Israelsson/70), Sandler, Menig, Saymak; Mokhtar (Westra/61).