Ajax overklast AZ in de laatste thuiswedstrijd

AMSTERDAM AZ kwam er zondagmiddag niet aan te pas in de laatste thuiswedstrijd van Ajax in de Johan Cruijff ArenA. De Amsterdammers waren heer en meester en wonnen het duel met 3-0. AZ kon dus weer niet winnen van een van de klassieke top-drie-ploegen.

Ajax was vanaf het begin van de wedstrijd de sterkste. Het lukte AZ niet om het bekerdebacle van vorige week weg te voetballen. De Alkmaarders misten natuurlijk ook een paar belangrijke spelers. Wout Weghorst raakte vrijdag geblesseerd op de training en ook Oussama Idrissi en Stijn Wuytens ontbraken met blessures.

Bovendien raakte de ploeg ook Thomas Ouwejan nog kwijt na ruim twinitig minuten, die met een spierblessure het veld moest verlaten.

Eerbetoon aan Nouri
In de 34e minuut stond het hele stadion, inclusief de spelers en staf op om een minuut lang te applaudiseren voor Abdelhak Nouri in deze laatste thuiswedstrijd van Ajax. Donny van de Beek: "Dat was het mooiste moment van de wedstrijd. Gewoon kippenvel. Een heel mooi eerbetoon aan hem."

Van de Beek 1-0
De Amsterdammers waren het gevaarlijkst via Hakim Ziyech, die zelf ook een schot maar net naast de paal zag verdwijnen. Maar Ajax kwam op voorsprong door Matthijs de Ligt die mee naar voren ging, door de verdediging slalomde en een voorzet gaf op de vrijstaande Donny van de Beek: 1-0.

De grootste kans van AZ was in de eerste helft voor Ferdy Druijf, die vier minuten voor de rust vrijstaand over schoot.

Ererondje Jong Ajax
In de rust liepen spelers en staf van Jong Ajax, die gisteravond kampioen van de Jupile League werden, een rondje door de ArenA.

Tien minuten na de rust vergrootte Ajax de voorsprong. Een prachtige pass van Hakim Ziyech werd door Klaas-Jan Huntelaar met het hoofd klaargelegd voor Justin Kluivert die er 2-0 van maakte.

Drie minuten later maakte Kluivert bijna de 3-0. De bal ging maar net naast via de paal en een vrije trap van Lasse Schöne van vijftig centimeter buiten de zestienmeter ging net over. Ajax was in deze fase heer en meester in de ArenA en AZ kwam er niet meer aan te pas.

David Neres dacht de 3-0 aan te tekenen, maar hij stond buitenspel toen hij de rebound van een schot van Hakim Ziyech binnenschoot. Kort daarna kreeg AZ eindelijk ook een kans. Een voorzet van Jonas Svensson kon door Pantelis Hatzidiakos niet in het doel worden gewerkt. De voor Ferdy Druijf in het veld gekomen Iliass Bel Hassani zorgde er twintig minuten voor tijd voor dat André Onana gestrekt moest om een bal over het doel te tikken.

Neres 3-0
David Neres maakte drie minuten voor tijd dan tochj nog de 3-0. Na een mooie pass van Hakim Ziyech schoot hij de bal prachtig in de kruising.

Ajax is door de zege op AZ zeker van deelname aan de tweede voorronde van de Champions League en AZ blijft derde en speelt vooronde Europa League.

Afscheid Dijks en Viergever
Voor aanvang van de wedstrijd was nog afscheid genomen van de vertrekkende Mitchell Dijks en Nick Viergever.

Opstelling Ajax: Onana; De Ligt, Wöber en Tagliafico; Mazraoui (Ekkelenkamp/87), Van de Beek, Schöne en Ziyech; Neres (Kristensen/90), Huntelaar (Dolberg/65) en Kluivert.

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Hatzidiakos, Ouwejan (Wijndal/26); Midtsjø, Til, Koopmeiners; Jahanbakhsh, Druijf (Bel Hassani/64), Seuntjens.