Ga naar Content
Noord-Holland

Haarlemse coalitie geeft prioriteit aan Hete Hangijzers maar weet nog niet hoe

25 april 2018, 15.27 uur · Aangepast 25 april 2018, 16.48 uur
Door: Geja Sikma · Foto:

HAARLEM De Hete Hangijzers in Haarlem zoals de woningnood en de bereikbaarheid hebben de hoogste prioriteit bij de coalitie-onderhandelingen. Dat meldt formateur Robbert Berkhout van GroenLinks, de grootste partij na de verkiezingen. Maar hoe de partij dat samen met PvdA, D66 en het CDA wil gaan oplossen is nog de vraag.

"We hebben allemaal hetzelfde doel, alleen nu moeten we het nog eens worden over de middelen om dat doel te bereiken", zegt Berkhout. Hij wil en kan nog geen harde uitspraken doen over hoeveel woningen waar gebouwd zouden moeten gaan worden. 

Lees ook: NH Kiest: Nieuwe woningen in de Haarlemse Waarderpolder? 

Ook over de oplossingen voor het opstropende verkeer kan hij nog weinig meer zeggen dan dat het punt op de agenda staat de komende vier jaar. Wel wil GroenLinks vaart maken door een paar 'quick wins' die tijdens de verkiezingscampagne zijn aangedragen, zoals ook in de rubriek Hete Hangijzers van NH. 

Lees ook: NH Kiest: Verkiezingsuitslag goed nieuws voor bereikbaarheid Haarlem 

Berkhout denkt daarbij aan een paar van de oplossingen van de lobbygroep 023Bereikbaar. "Zoals het aanpassen van borden naar parkeergarages en het beter afstemmen van verkeerslichten. Dat zijn maatregelen die misschien snel al wat oplossen."

Maar het verdubbelen van de Oudeweg op het bedrijventerrein Waarderpolder schaart hij niet onder een 'quick win'. "Dat blijft een heikel punt."

Dolhuysbrug
Vlak voor de verkiezingen heeft de gemeenteraad van Haarlem al besloten niet de Dolhuysbrug over de Schotersingel aan te leggen. Nu wordt de nabijgelegen Kennemerbrug verbeterd voor het fietsverkeer van en naar Haarlem-Noord. En ook het uitgezette parkeerbeleid van Haarlem wordt verder uitgerold. 

Over de ontwikkeling van voormalige gevangenis De Koepel tot een universitair onderwijsbolwerk hebben de parijten in de coalitie-onderhandelingen nu al wel een duidelijk statement moeten maken. Deze week moet de gemeente uitsluitsel aan stichting Panopticon geven over het vervolgtraject. 

Lees ook: Raad Haarlem huiverig om universiteitsplannen in De Koepel 

"We (GroenLinks, PvdA, D66 en CDA, red.) willen allemaal academisch onderwijs in Haarlem." Robbert Berkhout wil koste wat het kost geen verdeeldheid meer in de coalitie over dit onderwerp, zoals het de afgelopen vier jaar wel het geval was. De PvdA is altijd sceptisch geweest over de haalbaarheid van een University College. "Maar de stad is er niet bij gebaat dat we over elkaar heen vallen. We moeten de risico's en de kansen van dit project zien te verenigingen."

Eind mei hopen de vier partijen een akkoord te kunnen bereiken en de wethoudersposten te verdelen.