Ga naar Content

Raad Haarlem huiverig om universiteitsplannen in De Koepel

13 april 2018, 13.57 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

HAARLEM De Haarlemse gemeenteraad is huiverig over de ontwikkelingsplannen van een universitaire onderwijsinstelling in de voormalige gevangenis De Koepel. Daarvoor zou het terugkooprecht voor de gemeente van tafel moeten, aldus stichting Panopticon.

Investeerder Amvest wil zich terugtrekken en dat kan als Elan Wonen de huisvesting voor haar rekening neemt. Er moeten 250 studentenwoningen gebouwd worden en daarnaast moeten er 100 sociale woningen komen. De woningcorporatie wil dit alleen doen als de gemeente van het terugkooprecht afziet, laat vastgoedeconoom Paul Van Jollingen van Stichting Panopticon gisteravond aan de gemeenteraad weten. "Anders willen ze niet investeren."

Dit terugkooprecht heeft de gemeente in 2016 met stichting Panopticon afgesproken, omdat er toen nog geen afspraken waren met onderwijsinstellingen om de University College op te zetten. Nu onder andere een Duitse hoger onderwijsinstelling met Panopticon in zee wil, is er volgens Van Jollingen voldoende zekerheid dat de plannen gaan lukken. 

Lees ook: Koepel Haarlem lijkt gered als onderwijsbolwerk 

"Binnen zes weken hebben wij een samenwerkingsovereenkomst met de onderwijsinstellingen", beloofde Van Jollingen gisteravond in de commissievergadering. Die overeenkomst wil Panopticon dan inruilen voor het terugkooprecht van de gemeente. 

Accreditatie onzeker
Een groot deel van de Haarlemse gemeenteraad, waaronder de PvdA, het CDA, CU, SP, de VVD en Jouw Haarlem, is bang dat ze met lege handen staat als het uiteindelijk toch niet lukt om die accreditatie voor een universitaire opleiding te krijgen. "Dan hebben we De Koepel niet meer en ook geen universitair onderwijs", verwoordde Moussa Aynan van Jouw Haarlem de angst. 

Panopticon zegt juist alle vertrouwen te hebben in de onderwijsinstellingen, omdat ze veel geld uitgeven aan de plannen. "De partijen die wij nu aan tafel hebben, kunnen dat waarmaken", aldus Paul van Jollingen.