Ga naar Content
Noord-Holland

 Inspectie waarschuwde in 2015 al voor storingen meldkamer Gooi en Vechtstreek

20 april 2018, 09.45 uur · Aangepast 20 april 2018, 09.56 uur
Door: · Foto: Inter Visual Studio

NAARDEN De systemen van de gemeenschappelijke meldkamer van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek vertoonden jaren geleden al veel storingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie en Agentschap Telecom uit 2015. Een week geleden kon door een storing bij de meldkamer een brandweerploeg in Weesp niet worden opgeroepen bij een brand in de eigen stad. In plaats daarvan kwam er een ploeg uit Diemen.

Door verslaggever Joost Lammers

I
n de woning woedde korte tijd brand. In eerste instantie waren er twee brandweermannen van de brandweer in Weesp aanwezig. De tweede ploeg uit Weesp om de twee manschappen te versterken, is er echter nooit gealarmeerd vanwege de storing. Later arriveerden er wel twee ploegen uit Diemen en uit Driemond. Bronnen melden aan NH Nieuws dat dit pas na 10 tot 15 minuten was. In de woning werd een dode man gevonden. De politie doet onderzoek.

Lees ook: Uitruksysteem brandweer Gooi en Vechtstreek ter discussie na storing in meldkamer

De storing bij de meldkamer van de brandweer leidde tot irritatie onder de brandweervrijwilligers. Marcel Dokter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers vertelde dit weekend dat zijn leden veel vragen hebben gekregen over waarom zij er niet bij waren. "Die hebben in Weesp opmerkingen gekregen: 'Waar bleven jullie nou?' En dat is natuurlijk heel ingewikkeld als je brandweerman bent en wilt helpen, maar niet eens geroepen wordt om te helpen." 

Systemen drie keer afgeschreven
Al in 2015 blijkt te zijn geconstateerd dat er technisch een hoop aan schortte bij de meldkamer, die gevestigd is in Naarden. Ambulancezorg, brandweer en politie delen deze meldkamer. Er was al lange tijd niet in de ICT geïnvesteerd in afwachting van de samenvoeging met andere meldkamers. Dat staat beschreven in het rapport 'Meldkamers' van de Inspectie Veiligheid en Justitie en Agentschap Telecom.

Lees ook: Storing in meldkamer brandweer Weesp: brandweerploeg niet gealarmeerd voor brand in woning met dode man

In het rapport staat: "Inmiddels zijn sommige systemen naar eigen zeggen al drie keer afgeschreven. De noodzaak om techniek te vervangen wordt door alle betrokken partijen erkend. Men geeft aan dat systemen veel storingen vertonen en dat vervanging van apparatuur lang duurt. Ondanks de aanstaande transitie is men inmiddels bezig met een inhaalslag om de techniek van de meldtafels zelf weer op niveau te brengen. Er is naar eigen zeggen tijdelijke vervanging nodig van de ICT, omdat het risico op uitval nu te groot is.” Aan de samenvoeging van de meldkamers va Utrecht, Flevoland en Gooi en Vechtstreek wordt nog gewerkt. Die gemeenschappelijke meldkamer van de drie veiligheidsregio’s staat op de Groest Hilversum gepland.

Reactie Veiligheidsregio
"Dat er veel storingen zijn in alarmeringssystemen kan niet onderschreven worden. Dit betreft overigens een rapport op basis van de gehele meldkamer en niet enkel de meldkamer brandweer. De politie faciliteert de gehele meldkamer als het gaat om het beheer en techniek. Inderdaad zijn een aantal verbeterslagen en vernieuwingen geadviseerd en uitgevoerd. Wij zien op dit moment geen relatie tussen dit onderzoek en het niet juist functioneren van het alarmeringssysteem.

Sinds 1 januari 2017 is er geen sprake geweest van een dergelijke verstoring. Deze storing is voor het eerst opgetreden. Wel kan in algemene zin gesteld worden dat de meldkamer als een complexe technische omgeving gezien kan worden, wat gepaard gaat met (ver)storingen op diverse systemen en applicaties maar veelal kortstondig, snel weer onder controle en vaak ook gekoppeld aan (gepland) onderhoud.

Er loopt op dit moment nog een onderzoek naar de exacte toedracht en de eventueel benodigde beheersmaatregelen. Uitsluitsel over de oorzaak van de storing wordt binnen twee weken verwacht."