Ga naar Content

Uitruksysteem brandweer Gooi en Vechtstreek ter discussie na storing in meldkamer

WEESP De vrijwilligers van de brandweer in Weesp zijn gefrustreerd over de storing die gisterenmiddag plaatsvond, waardoor zij niet werden opgepiept voor een woningbrand waarbij een dode man werd aangetroffen. De methode van uitrukken van de brandweer Gooi en Vechtstreek staat hierdoor nu ter discussie.

De brandweer in deze regio werkt middels variabele voertuigbezetting. Bij een melding gaan twee brandweerlieden, de zogenaamde 'snelle interventie eenheid', alvast vooruit. Normaal gesproken worden zij binnen enkele minuten versterkt door de rest van het team, maar die laatste vier brandweerlieden in Weesp kregen gisteren geen melding en dus moest de brandweer uit Diemen bijspringen. 

Lees ook: Overleden man gevonden na woningbrand in Weesp

Marcel Dokter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers vertelt dat zijn leden veel vragen hebben gekregen over waarom zij er gistermiddag niet bij waren. "Die hebben in Weesp opmerkingen gekregen: 'Waar bleven jullie nou?' En dat is natuurlijk heel ingewikkeld als je brandweerman bent en wilt helpen, maar niet eens geroepen wordt om te helpen."

Lastige situatie
Volgens Dokter komen vrijwilligers in lastige situaties door te werken met een snelle interventie eenheid. Volgens het protocol mogen twee brandweerlieden niet naar binnen en kan pas echt in volledig team tot actie worden overgegaan. "Als die back-up er niet is, word je voor de keuze geplaatst: of je gaat naar binnen, of je handelt professioneel en blijft buiten staan." 

De brandweerlieden kozen gisterenmiddag voor actie. Zij forceerden de deur om een eerste inspectie uit te voeren. Ook redden zij een kat en voerden bluswerkzaamheden uit. In de woning werd later een dode man gevonden. 

Lees ook: Storing in meldkamer brandweer Weesp: brandweerploeg niet gealarmeerd voor brand in woning met dode man

Hoofd Vrijwilligers Veiligheidsregio Joop Huizing betreurt de situatie, maar benadrukt dat aan de norm is voldaan. "De eerste wagen was binnen 6 minuten op locatie." Vanuit de meldkamer zou snel gehandeld zijn, waardoor de brandweer uit Diemen kon uitrukken om versterking te bieden.

Volgens de wet moet er bij een woningbrand binnen 8 minuten een ploeg van 6 brandweermensen aanwezig zijn. Diverse bronnen laten NH Nieuws weten dat dat niet het geval was.

Direct mee stoppen
Huizinga vindt nog steeds dat de snelle interventie eenheid de juiste manier is om te handelen. "De meeste brandweermannen zijn opgeleid om met z'n tweeën te handelen en dat hebben ze gisteren ook gedaan. Daar zijn wij dan ook erg trots op." Marcel Dokter is daarentegen niet blij met de huidige methode en pleit voor een systeem waarbij de brandweer met zes mensen uitrukt. "Je moet hier direct mee stoppen."

Foto: