Noord-Holland

Buurt geschrokken en boos na tientallen lekgeprikte autobanden: "Heel erg is dit"

15 april 2018, 18.55 uur · Aangepast 16 april 2018, 00.14 uur · Door Rachel Morssink

NH Nieuws / Rachel Morssink

JULIANADORP - JULIANADORP Op de Doorzwin in Julianadorp weerklinken vanmiddag vooral de geluiden van boosheid, verbazing en frustratie. Tientallen autobanden werden dit weekend in deze wijk lekgestoken door vandalen. De buurt reageert ontzet. "Dieptriest, wie doet zoiets nou?"

In de nacht van zaterdag op zondag werd een spoor van vernieling getrokken door Julianadorp. "Bij mij was het de linkervoorband," vertelt één van de gedupeerden. Bij de politie zijn vanochtend negentien meldingen binnengekomen, maar volgens sommige bewoners gaat het in totaal om wel vijftig lekke banden.

 

Lees ook: Autovandaal trekt spoor van vernieling door Julianadorp: tientallen banden lekgestoken

Uitgescholden
Rond 04.00 uur werd een 19-jarige man uit Den Helder aangehouden. Buurtbewoners gaan er echter van uit dat de daders twee jonge jongens waren. "Eén lopend en één op de fiets," vertelt een bewoner die ze gezien heeft. "Ik hoorde de autoband van m'n buurman leeglopen en daarna die van m'n eigen auto." Hij handelde vervolgens snel. "Ik heb 112 gebeld en ze flink uitgescholden. Ze zijn meteen gestopt."

Doorzwin bestaat uit verschillende hofjes en straten. Op sommige plekken staan meerdere auto's met lekke banden op een rij, op andere plekken hebben de daders auto's overgeslagen. "Ze zijn willekeurig te werk gegaan, het is gewoon baldadigheid," zegt Carla Boon. Zij en haar man zijn hard geraakt. "Bij ons is dubbel toegeslagen. We hebben twee auto's en beide worden nu opgehaald door de takelwagen."

Sleepwagen
De buurt is boos. "Heel erg is dit, zoveel mensen gedupeerd. Ze beseffen niet wat ze aanrichten," aldus Carla. "Erg triest dat ouders kennelijk niet meer op hun kinderen kunnen passen," zegt een bewoner, waarvan de autobanden de dans zijn ontsprongen. "Al mijn buren zijn geraakt, dus de verdenking ligt nu op mij", grapt ze.

Volgens bewoners is Doorzwin meestal een rustige wijk. "Er gebeurt wel eens wat als er kermis is, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt." zegt een gedupeerde. Hij heeft online aangifte gedaan en het reservewiel al onder z'n auto gezet. "Maar moderne auto's hebben tegenwoordig geen reservewiel meer, dus de sleepwagen rijdt hier al de hele ochtend af en aan."