Ga naar Content

Bijna alle woningen in Purmerend gasvrij: nu de oude huizen nog

PURMEREND Bijna alle woningen in Purmerend zijn al van het gas af. Er moet alleen nog een hoop gebeuren om 100 procent gasvrij te zijn. Vooral oude woningen zijn een probleem.

Andrea List staat in haar nieuw gekochte totaal gestripte huis. "We pakken alles aan", zegt ze tegen NH. "Dubbelglas, spouwmuur-isolatie het plafond opnieuw isoleren, een inductiekookplaat en ik wil van het gas af." Een paar deuren verder staat een modelwoning voor de buurt. Hier kan men een intentieverklaring tekenen. Het riool in de buurt gaat vervangen worden en dat biedt de kans om de huizen aan te sluiten op de stadsverwarming.

Lees ook: Nieuwe energie: Vanaf maandag start Jouw Noord-Holland

Jaspert Verplanke van de gemeente Purmerend gaat alle deuren in de wijk langs om te kijken hoe groot het animo is. "Er zijn wel mensen tegen maar het merendeel wil graag van het gas af", laat hij weten."Mensen die tegen zijn hebben vaak net een nieuwe CV-ketel en ook zijn mensen bang voor het monopoly van de stadsverwarming." De overgang naar een gasloos huis is vrijwillig maar de gemeente wil het wel vergoeden. Bijzonder aan het project is dat het om veelal particuliere woningen gaat. 

De BioWarmteCentrale juicht de overgang toe maar waarschuwt wel. "We leveren nu warmte aan 75 procent van Purmerend als dat 100 procent moet worden dan moeten we wel een centrale bijbouwen." Andrea List hoopt dat het niet alleen bij een intentieverklaring blijft want het hele project moet nog wel worden goedgekeurd door de nieuwe, nog te vormen, gemeenteraad. "Anders zijn alle investeringen voor niets en kan ik beter een gasfornuis nemen." 

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Deze maand is het thema 'nieuwe energie'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over nieuwe energie.

Foto: