Whatsapp

Noord-Holland

Rijkswaterstaat ontkent: "Veiligheid van bruggen en viaducten niet in het geding"

12 april 2018, 19.18 uur · Aangepast 26 april 2018, 10.58 uur

NOORD-HOLLAND Volgens Rijkswaterstaat is de veiligheid van de bruggen en viaducten in Noord-Holland niet in het geding. Dit stelt de wegbeheerder in een reactie op het onderzoek van NH Nieuws en EenVandaag. Daaruit blijkt dat ruim honderd objecten in matige tot slechte staat verkeren.

In de rapporten worden gebreken geschetst als scheuren, verzakkingen, vallende onderdelen en gaten in het wegdek, met soms zelfs instortingsgevaar als gevolg. Bij de veertien meest opvallende bruggen en viaducten hebben we de onderhoudssschema's ook bekeken. Daaruit blijkt dat veel achterstallig nog niet is aangepakt. En dat levert niet alleen gevaar op voor weggebruikers, maar bij incidenten resulteert het ook in een enorme economische schadepost. 
 
 
Rijkswaterstaat ontkent de problemen. "Als er een onveilige situatie is grijpen we gelijk in. Als uit een inspectierapport blijkt dat een brug niet voldoet aan de wettelijke norm dan worden afwijkingen direct hersteld of worden er maatregelen getroffen zoals het instellen van aslastbeperking en extra inspecties", aldus een woordvoerder. 
 
Zelden maatregelen getroffen
Van een aslastbeperking, waardoor zware voertuigen niet meer over de brug mogen rijden, is bij slechts twee van de ruim honderd bruggen en viaducten sprake, zo blijkt uit een overzicht dat NH Nieuws en EenVandaag hebben ontvangen. Alleen bij de Balgzandbrug bij Anna Paulowna en de brug bij de Coentunnelweg zijn beperkingen opgelegd.
 
'Rijkswaterstaat moet reactie inslikken'
Ook Hugo Priemus, emeritus hoogleraar Ruimtelijke Ordening aan de TU Delft, is niet onder de indruk van de reactie van Rijkswaterstaat zo laat hij weten tijdens de uitzending van EenVandaag. "Als we deze uitspraak van Rijkswaterstaat vergelijken met alle formuleringen uit de rapporten dan komt er een heel andere werkelijkheid boven water. De veiligheid is in het geding en er is sprake van aanzienlijk achterstallig onderhoud. Dat ze nu zeggen: 'dat is er niet', dat moeten ze echt inslikken."
 
Lees ook: Slecht onderhoud bruggen kan leiden tot miljoenenschade

Rijkswaterstaat stelt verder dat de minister begin dit jaar het budget voor vernieuwing heeft verdubbeld van jaarlijks 150 miljoen euro naar 350 miljoen. Of dat genoeg is, is voor Priemus onduidelijk. "Dat moet blijken uit de onderbouwing van dat bedrag. Maar daarmee erken je dat het bedrag eerst veel te weinig was om de achterstand in te lopen. Dat het nu wordt gecorrigeerd is winst, maar hieruit blijkt dat onderhoud de afgelopen jaren een sluitpost is geweest."
 
Politieke reacties
Gisteren werd al duidelijk dat er op verzoek van de Tweede Kamerfractie van de PvdA een debat komt, en ook de VVD heeft Kamervragen gesteld. Maar ook op regionaal niveau hebben de bevindingen van het onderzoek tot vragen geleid. Zo vragen onder meer de SP-fractie in Provinciale Staten en de SP in Zaanstad om opheldering. 
Whatsapp