Ga naar Content

Risico op instorten bruggen en viaducten door achterstallig onderhoud

NOORD-HOLLAND Scheuren, gaten in de weg, verzakkingen, falende wapening, vervorming en extreme roest. Slechts enkele van de vele gebreken bij zeker honderd bruggen en viaducten in het Rijkswegennet in de provincie Noord-Holland, zo blijkt uit gezamenlijk onderzoek van NH Nieuws en actualiteitenprogramma EenVandaag.

Uit honderden interne inspectierapporten, die in handen zijn van NH Nieuws en EenVandaag, komt een beeld naar voren van grootschalig achterstallig onderhoud. Op ruim honderd locaties verspreid over de hele provincie zijn de problemen acuut, omdat wettelijk normen worden overschreden.

Instortingsgevaar
Zeker twintig bruggen, tunnels en viaducten verkeren zelfs in dermate slechte staat dat dit direct gevaar op kan leveren voor de weggebruiker. Zo vertonen meerdere viaducten van knooppunt Amstel scheuren in het beton van de dragende constructie door overbelasting.

Overzicht: Deze bruggen en viaducten zijn slecht onderhouden

Ondanks dat er al in 2014 door ingenieursbureau Royal Haskoning wordt geadviseerd binnen enkele maanden maatregelen te treffen, is geen van deze maatregelen uitgevoerd. 

Meer problemen
Even verderop, bij de Gooise Knoop, zijn ernstige problemen met de fundering onder de constructie. In de rapporten wordt gesproken van een onacceptabel risico op bezwijken. Ook hier is er niet ingegrepen, hoewel er in 2013 nog wel rijstroken zijn aangebouwd en nieuwe geluidsschermen zijn geplaatst. 

Het is niet alleen rondom Amsterdam dat het onderhoud van de objecten van Rijkswaterstaat te wensen overlaat. Ook bijvoorbeeld bij de aanlegsteigers van de veerboot van Texel en Den Helder is er een waslijst aan mankementen geconstateerd. 

Meer lezen over dit onderwerp?
Lees hier ons uitgebreide verhaal. Wil je weten welke bruggen het slechtst onderhouden zijn? Klik dan hier.

Bekijk in deze interactieve kaart waar op dit moment de problemen het grootst zijn: 

Foto: Joost Lammers / NH Nieuws