Ga naar Content
Noord-Holland

Ombudsman onderzocht 'burgerparticipatie': "Denk in mogelijkheden, niet in regels en drempels"

11 april 2018, 12.15 uur · Aangepast 11 april 2018, 12.54 uur
Door: · Foto: ANP / Koen van Weel

BERGEN Er valt nog genoeg te verbeteren als het gaat om burgerparticipatie en hoe gemeenten en andere overheden daarmee omgaan. Dat concludeert de Nationale ombudsman in een vandaag verschenen rapport. Onder andere het burgerinitiatief rond de herinrichting van het dorpshart van Bergen is in het onderzoek meegenomen.

De ombudsman deed onderzoek naar burgerinitiatieven om aan te kunnen geven wat burgers mogen verwachten van de overheid. Er is vooral gekeken naar lokale initiatieven, waar gemeenten of waterschappen bij betrokken zijn. 

In een enquête zijn burgerinitiatieven gevraagd naar hun ervaringen met overheidsinstanties. Daaruit kwam onder meer naar voren dat overheden meer in mogelijkheden dan regels moeten denken, meer duidelijkheid moeten scheppen over de mogelijkheden en dat initiatiever serieus moeten worden genomen.

Andere rol overheid
Volgens de ombudsman moet de ontwikkeling van burgerinitiatieven en de wens van de overheid om in te zetten op een participatiesamenleving, gepaard gaan met een andere rol van de overheid. "Burgerinitiatieven die vol enthousiasme bij de overheid aankloppen, verwachten dat de overheid ruimte biedt, faciliteert en meedenkt", aldus Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. 

"Ik zie aan beide kanten veel goede wil, toch blijkt de praktijk nog weerbarstig", vervolgt hij. "De overheid zou meer in mogelijkheden moeten denken en niet in regels en drempels. Koester burgerinitiatieven, want ze geven blijk van heel betrokken inwoners!"

Lees ook: Bouwplannen centrum Bergen stap verder, weerstand blijft

Een van de respondenten in het onderzoek was de Initatiefgroep Mooier Bergen/Stichting In Harmonie, die kwam met een alternatief plan voor de inrichting van de Harmonielocatie in het centrum van Bergen. Uiteindelijk haalde het burgerinitiatief het niet. Via de Raad van State strijdt de stichting nog altijd voor het plan.

Op Facebook legt de Initiatiefgroep uit waarom zij aan het onderzoek mee werkten. "Omdat men veel van ons initiatief wil leren. We hopen dat naar aanleiding van de aanbevelingen van het rapport ook de gemeente Bergen haar burgerinitiatieven gaat evalueren. Bestuurlijk maar ook met ons."

Het volledige rapport van de nationale ombudsman is hier te vinden.