Noord-Holland

Mensenwerk: Een nieuw leven opbouwen dankzij verkoop van Straatjournaal

11 april 2018, 08.01 uur · Aangepast 31 mei 2018, 18.27 uur

HAARLEM Zeventien jaar leefde daklozenkrantverkoper Ruud op straat, maar sinds kort heeft de grijze zestiger een appartementje in IJmuiden. En daar is hij blij mee, want hoe ouder hij werd, hoe zwaarder het leven op straat werd. "Ik kromp steeds meer in elkaar. Je maakt je steeds kleiner hè." Ruud is een van de negentig verkopers van het Straatjournaal, dat van Haarlem tot Texel wordt verkocht.

Om 09.30 uur 's ochtends komen de verkopers in Haarlem hun krantjes halen bij het uitgiftepunt van het Straatjournaal in het centrum van de stad. Zo ook de jong bejaarde Ruud en Mohamed uit Burundi. Ze kopen de krantjes voor 1,30 euro per stuk en verkopen ze vervolgens voor 2,50 euro. 

Daarna gaan ze naar hun vaste verkoopplek. Ruud staat met zijn krantjes aan de achterkant van het station van Haarlem. "Aan de voorkant hebben de mensen alleen maar haast en staat er ook een bak met de gratis krant Metro, een concurrent. Aan de achterkant hebben de mensen meer tijd", vertelt hij. "Ik ken ook heel veel mensen. Van de mensen van de winkeltjes krijg ik vaak een broodje of koffie." 

Lees ook: Mensenwerk: Het Straatjournaal gaat voor een optimistische uitstraling

Ruud was in een ver verleden tegelzetter. Hij woonde bij zijn moeder, die ook op latere leeftijd voor hem zorgde. Toen zijn moeder overleed, raakte Ruud zijn vaste woning kwijt en daarna ook zijn baan. Zeventien jaar zwierf hij in Haarlem rond. Het leven op straat was zwaar, maar met de verkoop van de daklozenkrant haalde Ruud geld op om eten te kopen. Nu heeft hij een appartementje in IJmuiden en een uitkering. Met de verdienste van het Straatjournaal betaalt hij de extraatjes. 

Tegenslagen
Ruuds collega Mohamed, kortweg Mo, ontvluchtte de oorlog in het Afrikaanse Burundi. Hij probeerde in Nederland een verblijfsvergunning te krijgen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Hij staat met het Straatjournaal bij de Hema in het centrum van Haarlem. Ondanks de tegenslagen die hij te verduren heeft gehad, is Mo een vrolijke man.

Ook hij leeft niet meer op straat, maar heeft een kamer in Haarlem waar hij 300 euro per maand voor betaalt. Hij moet dus behoorlijk wat geld verdienen met de verkoop van de krant. Hij blijft hopen op een verblijfsvergunning. "Ik denk dat het dit jaar gaat lukken. 2018 is mijn lucky jaar!" zegt hij met een lach.

Uitnodiging
Wil jij dat onze verslaggever Ron Flens meekijkt bij jouw bedrijf, organisatie, vereniging, in jouw buurt of op jouw school? Verstuur je uitnodiging naar [email protected].

Mensenwerk