Mensenwerk: Het Straatjournaal gaat voor een optimistische uitstraling

4 april 2018, 08.00 uur · Aangepast 4 april 2018, 11.23 uur

HAARLEM "Ik neem er 300 in een keer mee." De verkopers van daklozenkrant het Straatjournaal staan te dringen als de nieuwste editie in grote stapels binnenkomt. Het is een lentenummer met tulpen en een frisse dame op de voorpagina. "Een mooie vrouw, dat gaat goed verkopen", zegt een verkoper met een grote glimlach op zijn gezicht.

Het Straatjournaal wordt in een historisch pand in het centrum van Haarlem gemaakt en verdeeld. Bijna twintig jaar bestaat deze daklozenkrant nu. In Noord-Holland gaan er zo'n 80 à 100 verkopers met het Straatjournaal op pad. Niet alleen in Haarlem, maar ook in Almaar en Den Helder: zelfs tot op Texel aan toe. 

Projectcoördinator Anthonie Vermeer zit al bijna twintig jaar bij de krant. Daarvoor werkte hij bij de Panorama. "Jongensachtige dingen doen. Mooie tijd, flink geld verdienen. Maar daar had ik op gegeven moment genoeg van. Ik wilde wat voor de samenleving doen." Zo kwam hij bij het Straatjournaal terecht. 

Optimistisch
Belangrijk voor hem is het dat het blad een optimistische uitstraling heeft. "Als je een treurige dakloze op de voorpagina zet, verkoopt het natuurlijk niet." Wel gaat het vaak over dak- en thuislozen in de krant, maar dan wel op een originele manier. In de maand van Koningsdag staan er in de krant drie verhalen van daklozen die een positieve sprong in het leven hebben gemaakt. Bijvoorbeeld een jonge vrouw die een huis heeft gekregen. De titel bij dat stuk is "De koning te rijk."  

Anthonie stuurt de verkopers met de nodige peptalk op pad. "Als het slecht weer is, zeg je gewoon tegen de mensen dat ze dit lentenummer van het Straatjournaal moeten kopen. Dan halen ze toch de lente in huis!"

De verkopers betalen zelf 1,30 euro per krant en verkopen de krant voor 2,50 euro op straat. Anthonie wil nog eens benadrukken dat Haarlemmers en ander Noord-Hollanders de krant moeten kopen en niet zomaar wat geld moeten geven aan een verkoper. Het Straatjournaal krijgt namelijk geen subsidie en is dus echt afhankelijk van de verkoop van de krant.  

Uitnodiging
Wil jij dat onze verslaggever Ron Flens meekijkt bij jouw bedrijf, organisatie, vereniging, in jouw buurt of op jouw school? Verstuur je uitnodiging naar [email protected] 

NH Nieuws