Ga naar Content

Overzicht: Jarenlange problemen bij strandfeesten in Bloemendaal aan Zee

BLOEMENDAAL AAN ZEE Opnieuw moest de politie gisteren in groten getale uitrukken nadat het misging bij strandfeesten in Bloemendaal aan Zee. Een 26-jarige Amsterdammer is gisteravond rond half twaalf neergestoken. Ook werd er mogelijk eerder op de avond een schot gelost. Strandfeesten in Bloemendaal, het gaat er al jaren fout.

13 april 2014: Grote vechtpartij bij feest in Bloemendaal
Vier jaar geleden loopt een feest bij strandtent Bloomingdale uit op een grote vechtpartij. Er hing volgens getuigen een gespannen sfeer in de strandtent. "Mensen liepen door elkaars VIP-zones, en niet via de aangewezen gangpaden", aldus een geschrokken feestganger. Om die reden kregen twee mannen het omstreeks 11.00 uur het met elkaar aan de stok. Gevolg: rondvliegende vuisten en flessen wodka, meubilair werd vakkundig ingezet als stormram.

19 april 2015: Jongen bewusteloos geslagen na strandfeest Bloemendaal aan Zee
Na afloop van een strandfeest gaan zeven personen met elkaar in gevecht. Daarbij wordt een jongen knock-out geslagen. Het slachtoffer kon na behandeling door het ambulancepersoneel uiteindelijk richting huis vertrekken met de partybus. Omdat het slachtoffer en de andere ruziemakers geen aangifte wilden doen, kon iedereen vertrekken.

28 mei 2017: Politie slaat in op feestgangers bij strand van Bloemendaal
In 2017 gaat het helemaal fout als teveel mensen op het strand zijn en de politie ingrijpt. Op Facebook zeggen bezoekers dat de organisatie veel meer kaarten had verkocht dan er daadwerkelijk plekken waren. De politie besloot vanwege de chaotische situatie die ontstond in samenspraak met de strandtenthouders om de feesten vanaf 21.00 uur geleidelijk te beëindigen. Sommige bezoekers weigerden te vertrekken en dat leidde tot rellen op het strand. Tien mensen werden gearresteerd.

3 september 2017: Twee jongens mishandeld na strandfeesten Bloemendaal aan Zee
Twee jongens worden na een strandfeest op de parkeerplaats bij de Zeeweg door een groep belaagd. Ze worden mishandeld en lopen flinke verwondingen op. Politie haastte zich naar de parkeerplaats, waar een wegrijdende auto tegengehouden werd. Twee personen werden aangehouden.

12 september 2017: Bloemendaal aan Zee wil af van partystrand-imago: strandfeesten kop in gedrukt
Voor de gemeente is de maat vol. Bloemendaal legt het grote aantal feesten op het strand aan banden, er mogen nog maar 26 feesten per jaar worden georganiseerd. Grote feesten zoals die nu bijna wekelijks worden gegeven, horen er niet in die mate bij, zegt wethouder Nico Heijink tegen NH Nieuws. Bloemendaal wil in het land niet bekend staan als partystrand alleen. Per paviljoen mogen er volgens het bestemmingsplan vier feesten worden gegeven en zes gezamenlijke. Een extra vergunning komt er niet.

19 maart 2018: Rechter besluit in voordeel strandtenthouders
De rechtbank in Haarlem besluit afgelopen maand in het voordeel van de festivalorganisatoren. Beachclub Vroeger had een zaak aangespannen tegen de gemeente nadat ze een dwangsom hadden gekregen. De Beachclub zou geen vergunning hebben volgens het nieuwe bestemmingsplan. De rechtbank besloot dat het nieuwe bestemmingsplan, dat pas vanaf 2019 ingaat, niet meteen mocht worden gehandhaafd.

8 april 2018: Slachtoffer steekpartij strandfeest 26-jarige man: mogelijk schot gelost
Om half elf komt er een melding binnen bij de politie dat er bij een feest in een strandtent zou zijn geschoten. Een uur later gaat het weer mis. Een 26-jarige man uit Amsterdam wordt neergestoken en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De politie houdt een 24-jarige man uit Almere aan. De gemeente Bloemendaal heeft laten weten voorlopig geen maatregelen te nemen.

Foto: Laurens Bosch