Ga naar Content
Noord-Holland

Inzamelingsactie Gillyon Emanuels na vijf dagen al ruim voorbij streefbedrag: "De hele buurt staat achter haar"

5 april 2018, 21.22 uur · Aangepast 5 april 2018, 21.32 uur
Door: Robbert Bianchi · Foto: NH Nieuws

HILVERSUM De inzamelingsactie van de buurt voor de bijdrage aan de advocaatkosten van Gillyon Emanuels loopt als een trein. Vijf dagen geleden ging de actie online. En inmiddels is er bijna 6.000 euro gestort. Dat is ruim boven het streefbedrag van 5.000 euro.

De eigenaresse van de inmiddels gesloten ijssalon 't Perronnetje werd lange tijd geterroriseerd door een groep jongeren en mag zich nu zelf voor de rechter gaan verantwoorden. Om haar in die rechtsgang financieel bij te staan zetten buurtbewoners een crowdfundingsactie op. “Het initiatief voor de inzamelingsactie is een actie van de hele buurt. Wij willen graag laten merken dat we achter Emanuels staan”, aldus Patrick Weening, initiatiefnemer van de actie.

Lees ook: Belaagde eigenaresse ijssalon vervolg voor mishandeling: "Ik ben sprakeloos"

Weening is teleurgesteld dat het Openbaar Ministerie de aanklacht van de treiteraars ontvankelijk heeft verklaard. “Ze hebben de zaak niet in de context willen zien. Er is hier duidelijk sprake van uitlokking”, vertelt Weening tegen NH Nieuws. De zaak tegen Emanuels heeft volgens hem niets meer met rechtvaardigheid te maken. “Hier is een onrecht geschied waarbij het slachtoffer aangeklaagd wordt”, aldus Weening.

Lees ook: Gediscrimineerde onderneemster uit Hilversum doet aangifte van poging tot doodslag

De buurt kampt al jaren met groepen jongeren die de boel terroriseren. Emmanuels is in zijn ogen zeker niet de enige, die er last van heeft. Het is volgens Weening ook niet een racisme-verhaal. “Misschien was het vanwege haar temperament, dat ze haar moesten hebben. Zij was een van de weinigen hier, die zich niet liet wegduwen.”

Angst regeert
Volgens Weening regeert de angst in de buurt. “De meeste ondernemers durven niets te zeggen tegen deze jongeren. Anders krijg je problemen”, vertelt Weening. “Het is niet tegen bepaalde bevolkingsgroepen gericht. Niet zo lang geleden zijn er hier stenen door ruiten gegooid van willekeurige gezinnen, dat kan iedereen overkomen."

De overlast in Hilversum-Oost concentreert zich in de Kleine Driftbuurt. Op het Ooievaarsplein en het Jac P. Thijsseplein maken meerdere groepen jongeren de dienst uit. Sinds een half jaar heeft de gemeente extra maatregelen genomen. Een wijkagent, jeugdboa’s en een buurtcoördinator moeten de risicojongeren al in een vroeg stadium opsporen en aanspreken. Of dat voldoende is om de straatterreur te stoppen, is de vraag. “Afgelopen winter was het hier relatief rustig. Nu het weer warmer wordt, zal je zien dat ze er gewoon weer staan”, vreest Weening.