Ga naar Content

Personeelstekort in de bouw dreigt: opleiding kan 'iedere leerling wel vijf keer kwijt'

HEERHUGOWAARD Het Centraal Plan Bureau maakt vandaag bekend dat de werkloosheid snel afneemt en het niveau van 2001 benadert. Goed nieuws natuurlijk, al doemt er onmiddellijk een nieuw probleem op: met name in de bouw en in de zorg dreigt een serieus personeelstekort.

Ook de vakopleiding voor bouwvakkers Espeq in Heerhugowaard merkt dat. De school leidt komend jaar naar schatting maar liefst twintig procent meer leerlingen op dan vorig jaar. 

Lees ook: Noord-Hollandse jongeren enthousiast gemaakt voor de bouw

"Toen het crisis was in de bouw waren de werkplaatsen hier op school overvol", zegt Espeq-directeur Robert Bloemraad. "Het was heel moeilijk om voor alle leerlingen een leer-werkplek te vinden, bedrijven hadden zelf onvoldoende werk om hun mensen aan de slag te houden. Daarom liet ik de leerlingen langer op school blijven, tot er een plek voor ze was."

Nu de crisis voorbij is kan Bloemraad naar eigen zeggen 'iedere leerling wel vijf keer kwijt'. "Ze leren alleen de basisvaardigheden en gaan al na een paar maanden aan de slag bij een geschikt bedrijf." 

Tekorten in Noord-Holland
Volgens de directeur heeft het Economisch Instituut voor de bouw berekend dat er alleen al in Noord-Holland de komende tien jaar ieder jaar een tekort van 1000 tot 1200 bouwvakkers dreigt.

Lees ook: Aantal nieuwbouwwoningen stijgt flink: Amsterdam koploper 

"Daar kun je niet tegenaan scholen, ook de ruimte op Espeq is beperkt. We streven er wel naar dit jaar twintig procent meer leerlingen aan te nemen, dat is realistisch". Verder zet Espeq in op promotie en reclame voor het werken in de bouw. 

Onvoldoende
Ondanks alle inspanningen om een groter aantal timmerlui, metselaars en tegelzetters te laten afstudenren, zijn het er niet genoeg zijn om de tekorten aan te vullen.

De geplande nieuwbouwprojecten in combinatie met de vergrijzing van de sector zorgen ervoor dat jongeren volgens de directeur van Espeq vol vertrouwen aan een carrière in de bouw kunnen beginnen zonder te vrezen voor werkloosheid.

Foto: NH Nieuws