Noord-Holland

Noord-Hollandse jongeren enthousiast gemaakt voor de bouw

22 november 2017, 18.45 uur · Aangepast 22 november 2017, 19.58 uur

HEILOO - HEILOO De bouwsector schreeuwt om nieuwe, voornamelijk jonge, mensen. Tijdens de financiële crisis zijn er in de bouw veel mensen ontslagen en werd de sector minder interessant voor jongeren als beroepsperspectief. Maar daar moet verandering in komen.

Maarten de Jong, voorzitter van Jong Bouwend Nederland Duinstreek, wil jongeren weer enthousiast krijgen voor een baan in de bouw. "Ouders zullen hun kinderen niet snel aansporen een baan in de bouw te zoeken. Die weten nog hoe het er tijdens de crisis aan toe ging." Nu de crisis voorbij is gaat het weer beter met de bouwsector. Sterker nog, er is behoefte aan veel nieuwe werknemers. 

"Als ik om mij heen kijk, zie ik vooral een hele hoop oudere jongens", geeft projectleider Peter Hommes aan. "En ik mis eigenlijk de jeugd en de gezelligheid die zij met zich meebrengen." Hij vindt dat er op het bouwterrein een goede balans moet zijn tussen jong en oud. "Die balans is er op dit moment niet".

Rondleidingen
In samenwerking met de bouw- en techniekopleiding ESPEQ, geeft Jong Bouwend Nederland Duinstreek rondleidingen voor jongeren. Leerlingen van het VMBO PCC Oosterhout uit Alkmaar mochten als eerste een kijkje nemen op de werkvloer, terwijl projectleider Peter ze over het vak vertelde. "Er zitten wel toekomstige bouwvakkers tussen. Je ziet dat er een paar jongens zijn die veel vragen stellen en het voortouw nemen. Al blijft er van deze groep uiteindelijk maar eentje hangen, dan is het in ieder geval niet voor niets geweest."

Het komende jaar worden er nog tien tot vijftien rondleidingen gegeven voor leerlingen uit Noord-Holland.