Ga naar Content

Meet up Zaanstad: mogelijk referendum over Cultuurcluster

ZAANDAM De meningen over de mogelijke komst van een gebouw waar verschillende cultuurinstanties gezamenlijk komen te zitten zijn op z'n zachtst gezegd verdeeld. Tijdens een meet up van NH Kiest bleek dat er een grote roep is om een referendum over het zogenoemde Cultuurcluster.

In 2013 nam een meerderheid van de gemeenteraad in Zaanstad het besluit om bij het station een Cultuurcluster te bouwen. Veel cultuurinstellingen zitten in verouderde gebouwen die nodig moeten worden aangepakt. Maar de vrees is dat in de buitenwijken van de gemeente straks niets meer aan cultuur te vinden is.

Referendum
Dat is niet de enige kritiek. Onlangs werd bekend dat de uitgetrokken 36,9 miljoen euro niet voldoende is. Er is nog eens 7,7 miljoen euro nodig, en lang niet iedereen staat te springen. Tegenstanders, verenigd in de 'Kultuurklutsers', hebben inmiddels 5.000 handtekeningen verzameld om een referendum te organiseren over het extra krediet. Alleen is duidelijk geworden dat het sowieso niet meer gaat lukken om dat tijdens de verkiezingen op 21 maart te organiseren. 

Lees ook: Referendum omstreden Cultuurcluster hangt aan zijden draad

Tijdens de meet up werd duidelijk dat het überhaupt nog maar de vraag is of het tot een referendum komt. Eerst moeten de handtekeningen namelijk nog worden gecontroleerd. Daarover zijn namleijk nogal wat twijfels. "Mensen worden gelokt door te zeggen dat je voor of tegen het Cultuurcluster kunt stemmen, en dat is niet zo', zei Gerben Eijzinga van Zaanstad voor Iedereen. 

Lees ook: 5.000 handtekeningen om cultuurcentrum Zaandam tegen te houden

Mocht het tot een referendum komen, dan zal dat ergens voor de zomer gebeuren. Maar dan is het uiteindelijk nog altijd aan de raad om een definitieve beslissing te nemen over het extra geld.