Noord-Holland

Referendum omstreden Cultuurcluster hangt aan zijden draad

16 februari 2017, 20.29 uur · Aangepast 23 februari 2017, 14.44 uur

ZAANDAM - ZAANDAM De strijd rondom het nieuwe Cultuurcluster in Zaandam duurt al jaren voort. De gemeente heeft in 2013 besloten dit nieuwe pand te laten bouwen naast het station voor een bedrag van bijna 40 miljoen euro, maar een groot aantal Zaandammers is hiertegen en wil een referendum afdwingen om de bouw te dwarsbomen.

Vanavond stemt de gemeenteraad of het referendum wel of niet gehouden kan worden. 

Initiatiefnemer van de petitie voor het referendum, dat de naam Kultuurklutser heeft, is Jan de Bruin. Hij is voormalig directeur van het Kunstcentrum Zaanstad en denkt dat het opsluiten van alle kunstvormen in één centraal gebouw de uitroeiing betekent voor de levendige cultuur in de stad.

"Wij hebben de petitie een aantal maanden geleden in het leven geroepen om de gemeenteraad bewust te maken van wat de bevolking van Zaandam vindt van het nieuwe centrum. Laat de cultuurinstellingen, die nu over de hele stad verdeeld zijn, bestaan zoals deze zijn en investeer in die monumentale gebouwen. Zo houd je de rijke cultuur in stand", aldus Jan de Bruin. 

Het lot heeft ervoor gezorgd dat de beste vriend van De Bruin, Harry Swinkels, directeur van een van de grootste cultuurinstellingen in Zaandam De Fluxus, een groot voorstander is van het Cultuurcluster. Hij kan niet wachten totdat de eerste paal de grond in gaat.

"Het is een verrijking voor de stad en de cultuurinfrastructuur. Het is goed dat de gemeente een groot bedrag in de cultuur investeert. De Fluxus zit nu in verouderde panden en kan een nieuwe locatie goed gebruiken. Het is jammer dat mijn grote vriend Jan hierin mijn tegenstander is."

Vriendschap
De twee mannen delen niet dezelfde mening over deze maandenlange discussie. Dit weerhoudt ze er niet van toch regelmatig met elkaar en met hun vrouwen de hort op te gaan. "We hebben al meer dan twintig jaar een vriendschappelijke relatie. Het was dus ook even schrikken toen we erachter kwamen dat we niet op één lijn zaten. Toch kunnen we de zaken van het meisje gescheiden houden", aldus Jan de Bruin.  

Stemmen
De gemeenteraad besluit vanavond of er een referendum komt. Als ze het accepteren, kan de bevolking over het lot van het Cultuurcluster gaan stemmen. Vorige week heeft de meerderheid van de raad echter laten weten tegen het initiatief te gaan stemmen. De kans is dan groot dat de bouw van het Cultuurcluster gerealiseerd gaat worden. De enige optie voor de tegenstanders om de definitieve bouw van het cluster tegen te gaan is om naar de rechter te stappen. 

Tot die tijd is het voor Jan en Harry afwachten wie er winnend uit de strijd komt. Ondanks dat beide partijen willen winnen, blijven de mannen respect houden voor elkaar. "Wij blijven vrienden voor het leven tot de dood ons scheidt", vertelde Jan de Bruin.