Ga naar Content
Sport

Brons voor de mannen op de Team Pursuit, zilver voor de vrouwen

21 februari 2018, 14.07 uur · Aangepast 21 februari 2018, 16.11 uur
Door: · Foto: Pro Shots Action Images

GANGNEUNG De Nederlandse mannen hebben brons veroverd op de Olympische ploegenachtervolging, de vrouwen veroverden het zilver.

Geen gouden medailles voor Nederland vandaag op het Olympische ijs. Bij de ploegenachtervolging pakten de mannen brons in de troostfinale tegen Nieuw-Zeeland. Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Patrick Roest begonnen met een valse start. Roest bewoog voor het startschot. Toen de wedstrijd voor de tweede keer in gang was geschoten, nam Nederland onder leiding van Sven Kramer al snel een voorsprong. Die werd niet meer uit handen gegeven. Het Nederlandse trio finishte in een tijd van 3.38,40.

Lees ook: Maximaal brons voor achtervolgingsploeg

Het goud ging naar de Noorse mannen in een tijd van 3.37,31, Zuid-Korea (onder leiding van coach Bob de Jong) pakte het zilver. 

Kapotte veer
Bi de start van de halve finale tegen de latere winnaar Noorwegen brak een veer uit het klapmechanisme van de schaats van Jan Blokhuijsen af. Hij koos er in de aanloop naar de spelen niet voor om zwaardere veren te nemen, zoals andere schaatsers wel deden. Tegenover de NOS noemde de schaatser uit Noord-Scharwoude zijn materiaalpech 'overmacht': "Ik rijd het hele jaar al op deze veren en het ging altijd goed. Ik heb gekozen voor het materiaal dat me het best beviel. Dit is gewoon pech." Of Nederland zonder die pech wel de finale had gehaald, is nog maar de vraag. De Noren reden een geweldige race.

Zilveren vrouwen
Bij de vrouwen was er zilver voor Nederland. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra legden het in de finale op het ijs van de Gangneung Oval af tegen Japan, dat ruim anderhalve seconde sneller was dan Nederland. Japan wordt gecoacht door de Nederlander Johan de Wit. Het brons ging naar de Amerikaanse vrouwen die nipt wonnen van de Canadese dames.

Lees ook: 'Noord-Hollandse' Carlijn Schoutens pakt brons met Team USA