Ga naar Content
Sport

Maximaal brons voor achtervolgingsploeg

21 februari 2018, 12.16 uur · Aangepast 21 februari 2018, 14.00 uur
Door: · Foto: Pro Shots Henk Jan Dijks

GANGNEUNG Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Patrick Roest hebben zich niet geplaatst voor de finale van de ploegenachtervolging op het Olympische ijs van Gangneung. Het drietal verloor in de halve finale van Noorwegen.

De Nederlanders reden hun hele race achter de feiten aan. Noorwegen opende sterk en het Oranje trio kon dat gat niet dichten. Jan Blokhuijsen had materiaalpech: hij verloor tijdens de start al een veer uit het klapmechanisme van zijn schaats. De Noren waren uiteindelijk bijna anderhalve seconde sneller en reden de op een na snelste tijd ooit.

Brons?
Nederland is veroordeeld tot de troostfinale om brons. Daarin is Nieuw-Zeeland de tegenstander. De strijd om goud gaat vanmiddag tussen Zuid-Korea en Noorwegen. De Koreanen versloegen in een zinderende halve finale Nieuw-Zeeland en verbeterden in hun race het Olympisch record. 

Koedijker Koen Verweij reed niet mee met de Nederlandse ploeg. Hij werd door bondscoach Geert Kuiper gepasseerd nadat hij moeite had om het tempo bij te houden in de kwalificatie tegen de Verenigde Staten.

Lees ook: Koen Verweij is plek in achtervolgingsploeg kwijt

Vrouwen wel
De vrouwen-achtervolgingsploeg bereikte eerder wel de fnale, ten koste van de Verenigde Staten. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Lotte van Beek waren met een eindtijd van 3.00,41 bijna zeven seconden sneller dan de Amerikanen. Zij treffen later vandaag in de finale de vrouwen van Japan die in hun halve finale te sterk waren voor Canada.