Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Emotionele oproep buurtbewoonster na dood 17-jarige Mohammed: "Jongeren kunnen hier geen kant uit"

27 januari 2018, 18.30 uur · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Bij de Oosterkerk op Wittenburg in Amsterdam kwamen vanmiddag rond 16.00 uur enkele buurtbewoners bijeen. Aanleiding voor de bijeenkomst was de tweede fatale schietpartij in korte tijd in de buurt.

Gisteravond kwam de 17-jarige Mohammed om het leven bij een schietpartij waarbij ook nog eens twee gewonden vielen. De 17-jarige student wordt gezien als een onschuldig slachtoffer, net als de 19-jarige Ayman die eind november door vuurwapengeweld om het leven kwam.

'Alleen'
Tijdens de bijeenkomst liepen de emoties dan ook hoog op. "De jongeren (in de buurt red.) staan er helemaal alleen voor", vertelt een buurtbewoonster. "Dat is een verschrikkelijk gevoel. Ze worden buitengesloten, ingesloten, constant als verdachte gezien. Ze kunnen geen kant uit. Wij moeten er als mensen voor ze zijn. Iedereen heeft zoiets van "Het zijn moslims, allochtonen, zus en zo." Deze jongens kan ik omhelzen."

Lees ook: Buurman over doodgeschoten Mohammed (17): 'Een behulpzame, lieve, lachende jongen. Het is ongelofelijk'

"Ik ben geboren op Oostenburg", vertelt een andere buurtbewoner, "en echt altijd apetrots geweest op deze buurt. Maar de laatste jaren is het verschrikkelijk. Marokkaanse jongeren die dit onder elkaar uitvechten... Ik loop 's avonds zeker niet meer over Wittenburg."