Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Amsterdamse Coenschool wil naam veranderen

16 januari 2018, 16.22 uur · Aangepast 16 januari 2018, 16.32 uur · Foto: Google Streetview

AMSTERDAM De J.P. Coenschool, een openbare basisschool in de Indische Buurt in Amsterdam, verandert binnenkort haar naam. "De naam strookt niet meer met de kernwaarden die wij als school hebben'', zegt directeur Sylvie van den Akker over het voornemen.

De naam van Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) is de laatste jaren steeds meer omstreden geworden. Coen was gouverneur-generaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in toenmalig Nederlands-Indië. Historici zijn het vrijwel unaniem met elkaar eens dat hij daar een bloedig koloniaal bewind voerde, waardoor duizenden doden vielen.

Lees ook: JP Coen mag nu ook al geen tunnel hebben

De directeur zegt dat het idee voor naamsverandering al meer dan drie jaar onderwerp van gesprek is bij personeel, ouders van leerlingen en buurtbewoners. "Wij zijn de enige multiculturele school in een bijzondere buurt. De naam van Coen past niet bij onze visie en uitstraling van tolerantie en verscheidenheid die wij met deze school willen uitdragen'', aldus Van den Akker.

Lees ook: NH Peilt: DENK wil andere naam Coentunnel

Het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn is al jaren onderwerp van discussie. In 2012 besloot de gemeenteraad het beeld te laten staan, maar met een aangepaste tekst waarbij melding wordt gemaakt van de wandaden.