Ga naar Content

NH Peilt: DENK wil andere naam Coentunnel

NH PEILT De partij DENK wil straatnamen, bruggen en tunnels dekoloniseren. Goed idee of slecht plan?

Onmenselijk slavernijverleden
Een van de namen die volgens de partij gewijzigd moet worden is de Coentunnel, vernoemd naar Jan Pieterszoon Coen. Coen was tijdens de Gouden Eeuw gouverneur-generaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Hij staat bekend om zijn agressieve oorlogsvoering, waarbij hij slaven inzette. Volgens DENK is Nederland zich onvoldoende bewust is van dit 'onmenselijke slavernijverleden'.

De Coentunnel wordt toch elke dag al vervloekt? Is dat niet genoeg voor Denk?

— Jeroen Elshoff (@JeroenElshoff) 14 november 2016

Stalinlaan
Slechts in uitzonderlijke gevallen is ooit besloten straatnamen te wijzigen. Een voorbeeld is de Amsterdamse Stalinlaan. De straat werd in 1946 na de val van het Derde Rijk vernoemd naar Stalin. Na de Russische inval in Hongarije in 1956 werd de naam gewijzigd in Vrijheidslaan.

Wat vind jij?
Is het een goed idee om de naam van de Coentunnel en andere tunnels, bruggen en straten te dekoloniseren of niet? Heb jij een suggestie voor een andere naam voor de Coentunnel? We horen het graag van je!

Allerliefste @DenkNL ik stel de "zoentunnel' voor ipv de Coentunnel. In het kader van de verzoening <3

— EINSTEINBARBIE (@EinsteinBarbie) 14 november 2016

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio en vanaf 17:00 uur in het nieuws op TV. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: